Сергей Игнатов ще решава в Турция проблема с нашите дипломи. Снимка: Булфото
fallback

Правителството да потърси чрез пътя на дипломацията решение на проблема с непризнаването на родните дипломи в съседна Турция, поискаха ръководителите на университетите на заседание на Съвета на ректорите.

За тази цел през август делегация, ръководена лично от министър Сергей Игнатов, ще замине за южната ни съседка, за да търси решение на въпроса.

На събранието на ректорите беше обсъдено решението на турския съвет за висше образование да замрази признаването на дипломите, издадени у нас, защото те често били купени.

Според ръководителите на родните ВУЗ-ове обаче вероятно става дума за икономически интереси, които карали турските власти да се опитат да задържат местните младежи да учат в страната.

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов уточни пред ректорите, че официално има сигнал само за една фалшива диплома на турски студент, която при това е била фалшифицирана след легализацията.

"Студентите първо са минали с легални документи в Министерство на образованието и са получили легализация. Със същия този документ са отишли във външно министерство и след това е подменена вътрешната страница - приложение на дипломата”, обясни министърът и подчерта, че при това положение проблемът не е в българския университет.

Oще по темата

Игнатов призна, че е възможно да има и други подобни случаи, но поне на този етап няма официална информация за такива.

По думите на образователния ни министър през последните години броят на турските студенти, които следват в България, е нараснал значително и тази година те са близо 6500.

"Проблемът не е в българската образователна система. Българското образование е по-добро от парите, които се дават за него", категоричен бе Игнатов.

Dnes.bg припомня, че през миналата седмица стана ясно, че Турция спира признаването на дипломи от български висши училища заради фалшификации в тапиите за висше образование.

Южната ни съседка призова кандидат-студентите си да се въздържат да подават документи в наши вузове.

Решението е на Съвета за висше образование от 5 юли т. г. Това е държавната институция, която акредитира тапиите от чужбина.

На сайта на съвета е публикувана обява, в която се предупреждава, че няма да се легализират документите на студентите от България. Не сe приемат и академични справки за прехвърляне от наши в турски вузове. А на тези, които вече са подали тапии за легализация, документите им ще бъдат задържани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 11 години

125- турците със светлинни години са пред бг, това се вижда във всяка точка на турция и от стандарта на населението им, даже от състоянието на тоалетните им.

112

Анонимен

преди 11 години

63-ти си гол *** с чифте пищови

111

Decu_Vet

преди 11 години

"...Българското образование е по-добро от парите, които се дават за него" - МОЛЯ?! И КОЕ ТОЧНО МУ Е ДОБРОТО?! ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧУВАЛА!ДА ПЛАЩАМ АЗ 500 ЛВ СЕМЕСТРИАЛНА ТАКСА, ЗА ДА ПОЛУЧА В ЗАМЯНА НАБЪРЗО СКАЛЪПЕНО УПРАЖНЕНИЕ ИЛИ ЛЕКЦИЯ, ЗАЩОТО ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ БЪРЗА ДА СИ 'ОДИ НА СЕЛО.... ,, ДА ДОЙДЕ ДА ВИДИ В КАКВИ УСЛОВИЯ УЧИМ И ЧАК ТОГАВА ДА СЕ ИЗКАЗВА!

fallback