Ветеранът впечатли съгражданите си. Снимка: БТА
fallback

Плувецът-ветеран от Русе Тодор Керчев-Паная преплува 21 километра по река Дунав в чест на 80-годишнината си.

Началото беше поставено тази сутрин от местността Стълпище, а три часа по-късно Паная финишира на "Конския плаж" под хотел "Рига" в Русе.

По време на маратона мъжът беше следван от лодка със спасител и медицинско лице.

"Поддържам организма си с плуване и се чувствам много добре, въпреки че годините ми вече са много", каза Тодор Керчев.

На брега той беше посрещнат от много приятели. Зам.-кметът на Русе Иван Григоров му връчи поздравителен адрес и плакет от името на Общината, а председателят на клуба за плувни спортове  "Ирис" Богомил Димитров му подари телевизор.

Тодор Керчев-Паная е роден на 25 юли 1932 година. Той е сред възродителите на плувния спорт в крайдунавския град след Втората световна война.

От малък тренира сам и затова е известен сред близките си като "плувеца без треньор", разказва той, цитиран от БТА.

През 1951 г. е първи на 1500 метра на първенство в София. Оттогава му остава прозвището Панай, дават му го столичани заради особения стил на плуване, с който той ги побеждава.

Силата му е в дългите дистанции - 800 метра и 1500 метра, и в маратона, където се изявява от 1960 г. Участва във всички национални състезания по маратон и винаги е в челната тройка.

На световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 година той се класира трети. Освен купа Паная получава и часовник "Ролекс", надписан с посвещение на арабски език и подарен лично от шейха на Кувейт, разказа той.

И до днес Паная е редовен участник в националните състезания до плуване за ветерани. За последните 20 години има спечелени 42 златни медала в стиловете - свободен, делфин и гръб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

kireza

преди 11 години

до 26Знаеш ли кой ти поставя минусите?Ами журналистите,на които преподавателите милостиво са им писали тройки по български език!След 1989 год. такава вакханалия е настъпила в българската граматика,че Кирил и Методи ако имаха пистолети щяха да се самоубият..."Баща закла сина си" с едно мъъъничко куршумче,цели 9 грама....Заглавие от 1994 год.когато се върнах в Българие,ме порази с абсолютната си неграмотност и тъпота....Иначе поздравявам човека,дано да плува още 100 години,истински българин!!!

24

Анонимен

преди 11 години

Мале, ние какъв Дунав сме имали, а аз да не знам - цели 21 км. дълбок, тя Марианската падина ряпа да яде (Марианската падина е дълбока 11 км.). Но щом дядо е успял толкова да "изплува", вервам им.

23

Анонимен

преди 11 години

Пожелавам на редакторите и да те ИЗПЛУВАТ на някакви километри по Дунава, или друга река по избор, може и по перловската. Възхищавам се на старчето което е ПРЕПЛУВАЛО 21км, дано всички имаме подобно здраве!

fallback