Ветеранът впечатли съгражданите си. Снимка: БТА

Плувецът-ветеран от Русе Тодор Керчев-Паная преплува 21 километра по река Дунав в чест на 80-годишнината си.

Началото беше поставено тази сутрин от местността Стълпище, а три часа по-късно Паная финишира на "Конския плаж" под хотел "Рига" в Русе.

По време на маратона мъжът беше следван от лодка със спасител и медицинско лице.

"Поддържам организма си с плуване и се чувствам много добре, въпреки че годините ми вече са много", каза Тодор Керчев.

На брега той беше посрещнат от много приятели. Зам.-кметът на Русе Иван Григоров му връчи поздравителен адрес и плакет от името на Общината, а председателят на клуба за плувни спортове  "Ирис" Богомил Димитров му подари телевизор.

Тодор Керчев-Паная е роден на 25 юли 1932 година. Той е сред възродителите на плувния спорт в крайдунавския град след Втората световна война.

От малък тренира сам и затова е известен сред близките си като "плувеца без треньор", разказва той, цитиран от БТА.

През 1951 г. е първи на 1500 метра на първенство в София. Оттогава му остава прозвището Панай, дават му го столичани заради особения стил на плуване, с който той ги побеждава.

Силата му е в дългите дистанции - 800 метра и 1500 метра, и в маратона, където се изявява от 1960 г. Участва във всички национални състезания по маратон и винаги е в челната тройка.

На световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 година той се класира трети. Освен купа Паная получава и часовник "Ролекс", надписан с посвещение на арабски език и подарен лично от шейха на Кувейт, разказа той.

И до днес Паная е редовен участник в националните състезания до плуване за ветерани. За последните 20 години има спечелени 42 златни медала в стиловете - свободен, делфин и гръб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase