Екипът на проф. д-р Петър Панчев извърши 2 трансплантации. Снимка: Архив Булфото

Успешно са приключили двете бъбречни трансплантации, извършени тази нощ в УМБАЛ „Александровска”, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Екипи, водени от проф. д-р Петър Панчев, са трансплантирали органите на двама млади мъже с хронична бъбречна недостатъчност.

Следоперативният период протича нормално, вече е възбудена функцията на трансплантираните бъбреци и е започнала диуреза, отчитат медиците.

Вчера на други двама пациенти бяха трансплантирани сърце и черен дроб. Сърдечната трансплантация беше извършена в УМБАЛ "Св. Екатерина" от екипа на проф. д-р Генчо Начев, а чернодробната - в УБ "Лозенец".

Още по темата

През втория ден след транплантациите двамата пациенти вече са в съзнание и са на спонтанно дишане. Трансплантираните органи функционират нормално.

Четирите трансплантации станаха възможни в резултат на високохуманния жест на родителите на млад мъж, изпаднал в мозъчна смърт в Пловдив.

Успехът на трансплантациите се дължи и на високия професионализъм на екипите трансплантолози, неговите органи дадоха шанс за живот на четирима нуждаещи се пациенти, отчитат от здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase