Снимка: архив, Reuters
fallback

Увеличението на цената на хляба е неизбежно, но не е толкова драматично, според прогнозите на експертите. Със скокa няма спекулации, обяви пред БНТ Кольо Колев от Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители.

Зърненият баланс на страната на този етап е осигурен, успокои от своя страна Наталия Тодорова от Асоциацията на зърнопроизводителите. И двамата експерти бяха единни в причините, довели до по-високите цени на хляба. Това са високите пазарни цени на пшеницата и неблагоприятните климатични промени.

„Отделните компоненти имат различна тежест, най-силната тежест в повишението цената на хляба е увеличението в цената на брашното. Естествено увеличение през последните 10 дни от порядъка на 30% на тази цена няма как да не окажат влияние. Токът, газта, водата и горивата поскъпнаха, тоест всички компоненти, формиращи цената на едно изделие поскъпнаха, и то драстично“, разясни Колев.

Oще по темата
Предполагам, че едно увеличение на цената за хляба на месец за едно семейство ще се равнява на една кутия цигари“, прогнозира той.

„С нашите 4 млн. тона годишно производство не мисля, че България може да повлияе на тези пазарни тенденции. Високите изкупни цени тази година ще повишат съпътстващият бизнес - това са всичките торове, препарати и семена, които се влагат, суровината, която се влага в производството на пшеница“, каза Тодорова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

!!!!!

преди 11 години

Не дарастичен само 20%. Няма само висшите държавни чиновници да си вдигат доходите и мутрите гледат да не остават назад.Балона се надува. Скоро зърнените мутри ще последват гришата, строителите и мутрите от имотният балол може и картофеният бос и мишо бирата да навестят. Опаа ама те май са същите мутри, що ли никой не го каза до сега?

85

kireza

преди 11 години

до 107Така е,до като си траем ще мрем!Еххх защо бог не ме направи диктатор само за 1 година че да разчистя авгиевите обори на България,та и след 13000 години политбандитите да треперят като си помислят за власт и грабежи......ех боже,нали си българин...Или не?

84

kireza

преди 11 години

Лъжа е че няма спекулации!Тази година зърното е с 500000 т. в повече от миналата година!Не помните ли,че всяка година все нещо пречело на реколтите,е тази година беше една от най-добрите!Просто да се забрани износа до следващата реколта,защото ще изнесат хубавото зърно а ще внесат ГМО пшеница по по-ниски цени,за да ликвидират и малкото останали в България хора - само 5 млн.Не вярвайте на лъжливото преброяване,че уж сме били 7,5 млн.Ако броят по цяла Европа,може би,но никой не ще се върне при бан

fallback