Снимка: БТА
fallback

Фармацевтите излизат днес на протест срещу лекарствената политика на здравното министерство с мотив, че предложените промени в нормативната база ще доведат до прекрояване на аптечния пазар в полза на монополистите в сектора.

От Българския фармацевтичен съюз смятат, че публикуваният от Министерство на здравеопазването проект за намаляване на надценките за търговците на едро и на дребно на лекарствени продукти с 2% ще елиминира малкия и среден бизнес в търговията с лекарства и ще облагодетелства големите вериги със стабилни позиции на пазара.

Фармацевтите твърдят, че проектът на здравното ведомство е в интерес на корпоративните структури и ще има необратими последици за достъпа на пациентите до лекарствени продукти. От съюза коментират, че промените няма да доведат до намаляване на цените на лекарствените продукти за пациентите, а ще ги лишат от достъп до лекарствени продукти.

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев и сега България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, а за около две трети от лекарствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), аптеките не слагат никаква надценка. В същото време пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз, пише в становище на съюза.

Според Ненчев най-ефективният начин за постигане на по-ниски и достъпни за българския пациент цени на лекарствените продукти, е комбинацията от прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства за предоставяне на отстъпки от цените на лекарствените продукти, съчетано с намаляване на ставката на ДДС за медикаментите.

В декларация, адресирана до президента, премиера, министъра на здравеопазването и до председателя на ЕК, фармацевтите посочват, че водената лекарствена политика е довела да намаляване на конкурентната среда в търговията на едро и на дребно и до създаване на вериги от аптеки и търговци със силни пазарни позиции.

От съсловието припомнят, че към момента в 39 общини няма аптека, сключила договор с НЗОК, заради липсата на интерес у дребните търговци. С предлаганото намаление на надценките броят им ще се увеличи, прогнозира председателят на съсловната организация.

От Министерството на здравеопазването заявиха за Investor.bg, че работната група, която дискутира спорните точки в проектопредложението, ще излезе със становище до края на деня. От министерството посочват, че ако не бъде постигнато съгласие между страните, промените ще минат за обществено обсъждане в настоящия вариант.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 11 години

Защо преди години се прие закон,според който ако си собственик на аптека,трябва да имаш фармацевтично образование,след като аптеката извършва само търговска дейност?За на останат фармацевтите без работа,държавата ги защити.Сега за едни 2% ще ни извадят очите.Толкова са алчни и лакоми,че няма на къде.

30

Анонимен

преди 11 години

АПТЕКА МАРЕШКИ. С РЕЦЕПТУРНА КНИЖКА. април- 15 лв. юни- 17лв. вчера - 20 лв. Става въпрос за едни и същи лекарства! Де е намалението ,че нещо не мога да го видя?!

29

Анонимен

преди 11 години

АЛООО, ФАРМАЦЕФТИТЕ , АКО ПРЕКРОЯВАНЕТО ДОВЕДЕ ДО ПО НИСКИ ЦЕНИ , НЯМА ЛОШО! ЗА ТРИ МЕСЕЦА МИКАРДИС + Е ПОСКЪПНАЛ ОТ 8 НА 11 ЛВ. ЗА 14 ТАБЛЕТКИ! В МАКЕДОНИЯ 11ЛВ. ЗА 28 ТАБЛЕТКИ! НЕЩО ДА КАЖЕТЕ, ГАД*ВЕ МРЪСНИ!!! ПРОТЕСТИРАЙТЕ, КОЛКОТО СИ ЩЕТЕ!!!

fallback