Снимка: БТА

Фармацевтите излизат днес на протест срещу лекарствената политика на здравното министерство с мотив, че предложените промени в нормативната база ще доведат до прекрояване на аптечния пазар в полза на монополистите в сектора.

От Българския фармацевтичен съюз смятат, че публикуваният от Министерство на здравеопазването проект за намаляване на надценките за търговците на едро и на дребно на лекарствени продукти с 2% ще елиминира малкия и среден бизнес в търговията с лекарства и ще облагодетелства големите вериги със стабилни позиции на пазара.

Фармацевтите твърдят, че проектът на здравното ведомство е в интерес на корпоративните структури и ще има необратими последици за достъпа на пациентите до лекарствени продукти. От съюза коментират, че промените няма да доведат до намаляване на цените на лекарствените продукти за пациентите, а ще ги лишат от достъп до лекарствени продукти.

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев и сега България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, а за около две трети от лекарствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), аптеките не слагат никаква надценка. В същото време пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз, пише в становище на съюза.

Според Ненчев най-ефективният начин за постигане на по-ниски и достъпни за българския пациент цени на лекарствените продукти, е комбинацията от прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства за предоставяне на отстъпки от цените на лекарствените продукти, съчетано с намаляване на ставката на ДДС за медикаментите.

В декларация, адресирана до президента, премиера, министъра на здравеопазването и до председателя на ЕК, фармацевтите посочват, че водената лекарствена политика е довела да намаляване на конкурентната среда в търговията на едро и на дребно и до създаване на вериги от аптеки и търговци със силни пазарни позиции.

От съсловието припомнят, че към момента в 39 общини няма аптека, сключила договор с НЗОК, заради липсата на интерес у дребните търговци. С предлаганото намаление на надценките броят им ще се увеличи, прогнозира председателят на съсловната организация.

От Министерството на здравеопазването заявиха за Investor.bg, че работната група, която дискутира спорните точки в проектопредложението, ще излезе със становище до края на деня. От министерството посочват, че ако не бъде постигнато съгласие между страните, промените ще минат за обществено обсъждане в настоящия вариант.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase