Снимка: Булфото
fallback

Недостатъчно плодове и зеленчуци се дават в детските ясли и млечни кухни у нас.

Това показват резултатите  от проверки, направени в 169 детски ясли и млечни кухни. Те са извършени от 28-те регионални здравни инспекции в страната и обхващат периода април-май, обобщава БТА.

Резултатите, които бяха обявени на пресконференция в Министерството на здравеопазването, обхваща около 103 600 деца в три възрастови групи - от десет месеца до една година, от една година до година и половина, и от година и половина до три години.

Според д-р Нелия Микушинска - началник на отдел "Опазване на общественото здраве", плодовете, които трябва да приемат децата,е добре да са характерни за съответния сезон, за да са най-полезни. Оказва се, че такива не са им давани. Друг съществен пропуск, е че на децата не се предлага риба, която също е много полезна.

Най-често на децата им се дават десерти /кремове и нишестета/ с изкуствени подсладители, консерванти и оцветители, които са безвредни, но не се препоръчват за деца в тази възрастова група. Повишени са консумацията на брашно, макарони и нишесте, както и приемът на общ белтък, мазнини и въглехидрати.

Проверката показва още, че в някои млечни кухни не се приготвя храна, подходяща за съответната възрастова група, а общо меню за всички деца. Липсват и документи, доказващи качеството и съдържанието на доставените храни.

Изводите от проверките сочат, че като цяло храната, предлагана в детските млечни кухни, е съобразена с потребностите от енергия и хранителни вещества на децата, но има спешна нужда от актуализиране на рецептурниците за хранене, които са от 90-те години.

В нов проект, разработен от Министерството на здравеопазването, се препоръчват пълноценни и разнообразни храни - зърнени култури и картофи, богати на белтъчини продукти /месо, риба, птици/, достатъчен прием на пресни плодове и зеленчуци, на млечни продукти и на течности.

Не се допуска да се предлагат конфитюри и мармалади при деца до едногодишна възраст. В същия списък попадат още подсладени пресни и кисели млека, както и млечни продукти с растителни мазнини, месни и птичи заготовки /кайма, кебапчета, кюфтета, шунка, колбаси/, солени продукти като пушена риба, консервирана храна, морски деликатеси, както и ядки.

Новото изискване е междинната закуска на децата да бъде само от плодове и зеленчуци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

do kosan

преди 11 години

Пишете правилно! Наставайте за смях! (KOSAN) НАСТАВАЙТЕ ЕЙЙЙЙ

8

KOSAN

преди 11 години

Пишете правилно! Наставайте за смях! Пише се жонглира!

7

Петрова

преди 11 години

много ми е интересно дали си храните децата по изисквания - плодове,зеленчуци..............Засрамете се!Във всички детски заведения на страната ни се жунглира с бюджета и децата се хранят 5 кратно за смешните 2-2.50 лв оклад дневен и им се дава пълноценна храна

fallback