Над двеста души излязоха на протест в Пловдив. Снимка: Dnes.bg

Над 200 души излязоха на протест в Пловдив в четвъртък вечерта. Те негодуват срещу увеличението на тока с 13%.  „EVN вън!” и „Мафия!”, скандираха протестиращите.

Те направиха шествие в знак на протест срещу шоковото увеличение на цената на електроенергията. То тръгна от централната поща в града, премина през римския стадион и стигна до централната сграда на EVN за Южна Блгария, която се намира в Пловдив. Там протестиращите се обявиха против монопола на компанията и поискаха национализация на енергийните дружества в страната.

„Тока скача постоянно, а на домакинствата им се извиват ръцете”, заяви пред Dnes.bg един от участниците в шествието. Той изрази недоволство от отношението на монополистите към българския народ.

„Аз като не платя тока идват и ми го режат, а в махалите не е така, правилата трябва да важат за всички”, коментира друг протестиращ.

Хората са недоволни от факта, че всяко лято токът поскъпва, в същото време заплатите стоят на едно ниво. Протестиращите издигнаха и лозунг: „Високата цена на тока е опасна за вашето здраве”.

Преди митинга, организаторите призоваха желаещите да протестират да носят свирки, тъпани, тарамбуки и каквото се сетят, за да се вдигне шум до небето. Те категорично заявявиха, че не толерират каквото и да било насилие, вандалски прояви, конфликти и пропагандиране на расова, етническа или религиозна дискриминация.

"Не защитаваме и не подкрепяме партийни и свързани с тях организации!”, заявиха още организаторите на протеста в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase