Снимка: архив, Булфото

Конституционният съд е образувал дело за закона за конфискацията, който бе атакуван от 59 депутати от опозицията.

Тя смятат, че законът противоречи на конституцията и множество международни договори, по които България е страна.

Делото е образувано на 29 юни, става ясно от сайта на съда. За докладчик по делото е определен съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от управляващата партия ГЕРБ Александър Ненков.

Законът за отнемане на незаконно придобито имущество беше приет в началото на май след разгорещени обсъждания и след поредица от нощни заседания в парламента.

Левицата го определи като репресивен и мракобеснически закон, който "плаче" за Конституционния съд.

Още по темата

Основният аргумент е срещу създадената в закона процедура по гражданска конфискация, без да има влязла в сила присъда за извършено престъпление, както и възможността да се отнема имущество за административни нарушения.

Според Любен Корнезов 117 от текстовете, приети от парламентарното мнозинство, са противоконституционни.

Проектът предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство. На практика процедурата ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления.

Сред тях са тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето ще започва само при повдигане на обвинение, а процедурата ще тече паралелно с наказателното производство.

Ще се прави проверка за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.
Според ДПС в сегашния си вид законът застрашава имуществото и правата на обикновените граждани.

След приемането на закона Бойко Борисов благодари на депутатите от ГЕРБ, че оставили правителството на власт. Независимо от критиките на опозицията правителството получи похвали от ЕК и от САЩ за приетия закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase