Общ преглед

Без инциденти премина тазгодишното шествие „София прайд”, в което се включиха над 1800 души. Силно охранявани, дори и с жандармерия, участниците преминаха от Паметника на Съветската армия по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Кн. Ал. Дондуков", бул. "Цар Освободител" и се върнаха пред паметника, където се провежда концерт.

Участниците следваха цветен камион и се забавляваха на звучащата музика. Те развяваха знамена с надпис: „Човешките права са моя гордост” и носиха огромно знаме с цветовете на дъгата.

Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза, съобщават организаторите. 

Както обеща в "София прайд 2012" участва и посланикът у нас на САЩ Джеймс Уорлик. Той не остана да марширува сам, а към него се присъедини посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

Още по темата
 „Всъщност България се слави със своята толерантност и се слави с това, че отрича политиката на омраза и дискриминация.За това е толкова важно да сме събрани тук днес, да демонстрираме, че наистина всички хора са равни", коментира за пореден път Джеймс Уорлик.

Според съобщение на организаторите на проявата те били получили писмена подкрепа за каузата си от 134 депутати в Европейският парламент, а също и от посолствата на европейски държави у нас и от различни правозащитни организации.

Преди два дни Amnesty International призова за спешна реформа в българското законодателство, за да могат престъпленията от омраза към хора с различна сексуална ориентация да се разследват и преследват адекватно.

След пристигането на участниците пред Паметника на Съветската армия там имаше концерт, в който участваха няколко български поп-изпълнители, които призоваха за толерантност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase