Снимка: Reuters

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева изразява гордост от постъпката на българския първи механик на кораба "Коста Конкордия" Петър Петров при крушението на плавателния съд край италианския бряг през януари.

Както БТА съобщи, Петров е сред 37-те отличени с наградата на Европейския парламент за европейски гражданин за тази година.Той ще получи почетен медал за това, че е спасил над 500 човешки живота при евакуирането на кораба.

Комисарят определя действията на Петров като необикновена постъпка на обикновен човек. Тя отбелязва, че българинът е направил с риск за живота си три курса със спасителна лодка между пострадалия плавателен съд и брега. Той е бил сред последните трима, напуснали палубата, едва след като бреговите власти са потвърдили, че положението излиза от контрол.

Окуражаващо е да знаем, че сред нас има толкова много обикновени жени и мъже, които са готови да направят необичаен знак на солидарност, посочва Георгиева в изявление, поместено нанейния сайт в Европейската комисия. По нейните думи в моменти на непредсказуеми бедствия, резултат от действията на природата или на хората, имаме нужда тъкмо от такава солидарност повече от всякога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase