Снимка: архив, Dnes.bg
fallback

Сивата икономика в България и в Румъния е на най-високо ниво в ЕС - над 30 процента, отчитат от Национален център "Икономиката на светло".

Средната за ЕС по данни на Европейската комисия е между 15 и 17 процента, като в Германия, Дания и Австрия тя е в порядъка на 10 - 12 процента, а в Гърция и Италия в рамките на 30 процента от БВП.

Сивата икономика у нас намалява през 2011 година, но само там, където се продават стоки, докато при услугите тя остава висока, сочи проучване на  "Икономиката на светло".

Секторите с най-голям дял на сива икономика в страната са строителство, туризъм и здравеопазване. При тях проява на сива икономика има в 50 - 60 процента от случаите на предоставяне на услуги.

В здравеопазването сива икономика може да се разбира и като корупция, посочиха от центъра. С най-нисък дял на практики на сивата икономика са пощенските услуги и машиностроенето - около 10-12 процента.

Данъци и доходи се укриват най-вече в сферите, свързани с крайно потребление от физически лица. При големите фирми, особено при външните инвеститори, те са изключение. ,

Всъщност индексът показва процента на легално произвеждания у нас Брутен вътрешен продукт. Експертите отчитат, че се подобряват почти всички компоненти на индекса. Влошаване има най-вече при събирането на ДДС и при търговията с други страни от ЕС.

Проблеми има и при конкурсите за обществени поръчки, сочи изследването. Те са свързани не толкова с даването на подкупи, колкото с формулирането на условията на конкурсите за обществени поръчки, които предопределят победителите.

Съществено подобрение през 2011 година има при събирането на акциза от цигари и алкохол. Влияние за изсветляване на икономиката оказва и свързването на касовите апарати на търговците с НАП, както и проверките на Агенцията по заетостта за фиктивни трудови договори.

Значително се увеличава и общественият натиск срещу практиката за укриване на доходи, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

111

преди 11 години

БРАВО КЪМ 49 ЕЙ ТОВА Е ТОЧНИЯ КОМЕНТАР!САМО КОЕ Е ЛОШОТО ЧЕ ТОЧНО ТИЯ ПОЛИТИЦИТЕ,ДЕПУТАТИТЕ И *** НЕ ЧЕТАТ КОМЕНТАРИТЕ!

53

Анонимен

преди 11 години

Индекси,експерти,компоненти и пр думи без значение.Никаква прозрачност,никаква почтеност как се харчат данъците,къде отиват средствата и защо бедните стават ,все по-бедни,богатите все по-богати.Вижте визията на българския елит и отидете в малкото градче.Потресающа разлика..В държава с току що проходила демокрация имаме бая милионери и милиардери.От къде се пръкнаха, с какво толкова са полезни за обществото.Първо разберете какъв е произхода на парите им,че тогава говорете за укрити данъци.

52

pimpalicious

преди 11 години

До 55, Освен тези хиляди левове бонуси, това правителство, когато всички други правителства не само в Европа, но и в целия свят се опитват да свиват бюджетите си за бъдещите 10-20 години, наште решават да си вдигнат всичките заплати за другия мандат... Ай ай ай, след отказа от АЕЦ Белене, след законите за шистов газ и горите, и след целият този цирк, приказката, наречена 'Мандат на ГЕРБ'' е (да се надяваме) към своя край.

fallback