Снимка: архив, Булфото

Организаторите на столичния гей парад определиха като скандален и тревожен отказа на Българската православна църква да се разграничи от призивите за насилие срещу шествието.

Припомняме, че преди дни сливенският свещеник Евгений Янакиев призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София. "Призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

В отворено писмо организаторите на „София прайд 2012“ настояха църквата да се разграничи от тези призиви, но вместо това Светият синод излезе със становище , в което заяви, че хомосексуалността е "противоестествена страст", която безусловно вреди на личността, семейството и обществото.

„Изразяваме недоумение и тревога от отказа на Светия Синод, в качеството му на върховен съдебен и управленски орган на БПЦ, да се разграничи ясно и публично от неприкритите призиви за насилие срещу човешки същества. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи“, категорични са организаторите на събитието.

Още по темата
Според тях мълчаливото съгласие на Светия Синод с такава позиция от висотата на своя авторитет насърчава обществото към омраза, противопоставяне между общности, престъпност и дълбок регрес, вместо към единение, човеколюбие и морал.

„Подобно поведение е неприемливо от страна на институция, която получава значителна субсидия от държавния бюджет на Република България, тоест от българските граждани и данъкоплатци, много от които са нехетеросексуални и трансполови хора“, се казва в позицията на организаторите на прайда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase