НДСВ е разбил двуполюсния модел, смята Луджев. Снимка: Булфото

Спечелването на властта от НДСВ през 2001 г. доведе до бързото изчезване на двуполюсния модел. С голяма
скорост се разпадна така нареченото дясно пространство - СДС и ОДС, а БСП осезателно се сви.

Царят обаче създаде първото популистко управление, твърди в интервю пред в. "Преса" бившият военен министър Димитър Луджев.

Формира се по-плуралистично пространство и така двуполюсните партизански страсти по обективни причини утихнаха. От друга страна обаче, изчезна идеологическото, политическото, смята Луджев.

Според него НДСВ се превърнал в полуполитически конгломерат с чисто меркантилно настроени групировки и групи, които се борели по-скоро за пари и власт, но не и за идеи. Това постлало пътя по-късно и на тройната коалиция, анализира още той.

"Бетонова греда смаза двама българи в Париж", е водещото заглавие за "24 часа". Пострадалите са 77-годишен мъж и 26-годишният му син. Двамата били във френската столица на екскурзия за няколко дни. Инцидентът станал в 23,15 ч в петък на авеню "Женерал Льо-клерк" в луксозното парижко предградие Булон-Биянкур. Двамата българи били ударени от архитектурен елемент с тегло 1 тон, докато вървели по тротоара.

Заловеният с подкуп професор е новина номер едно за "Телеграф".

Професорът по графичен дизайн и създател на първите лога на "По света и у нас" за Първа програма от 80-те Никола Николов бе хванат с 500 лева подкуп. Той получил парите от студент, който искал да уреди изпит.

Летният сезон, увеличение на услугите и далавери край морето са част темите в "Монитор" и "Стандарт".

Наематели на паркинги по морето измислиха нов начин за рекет на туристите с автомобили, съобщава "Монитор". Лидер по паркинг терор сред морските общини е Балчик. От няколко дни всички свободни зони за коли край паркингите са блокирани от оранжеви конуси, независимо, че паркирането е разрешено. Така шофьорите се принуждават да ползват платените паркинги.

С по левче поскъпват всички глезотии на плажа заради февруарското цунами, което отнесе голяма част от пясъчната ивица и разруши заведения, съобщава "Стандарт".

Всички концесионери по Южното Черноморие вече обявиха нови цени за чадъри и шезлонги. Те се оправдаха, че направили разходи по възстановяване на щетите, а не взели и стотинка компенсация. От това лято туристите в Слънчев бряг ще плащат по 8 лв. за чадър или шезлонг вместо по 7. Цените на созополския плаж скочиха от 5 на 6 лв. за всяка от двете екстри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase