Снимка: Bulphoto

Гражданският протест срещу Закона за горите приключи с нови арести, след като демонстриращите блокираха в продължение на 3 часа отделни пътни участъци в София.

След като се бяха събрали в района на Орлов мост, протестиращите решиха да се отправят към президентсвото, за да изразят там исканията си и да призоват Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за горите.

С плакати "Искаме природа, а не бетон!" и "Вето!" те подканиха президента да използва правомощията си, за да блокира приетите от Народното събрание текстове за изграждане на спортни обекти без промяна на предназначението.

Впоследствие протестиращите се отправиха отново към Орлов мост, блокирайки за кратко движението по улица "Раковски".

Още по темата
Около 21,30 часа те спряха движението по бул. "Евлоги Георгиев", след което полицаите започнаха да удрят участниците в протеста с палки, за да разчистят платното. Осем души са задържани в столичното Първо РПУ. Седем от тях са задържани за неизпълнение на полицейски разпореждания, а друг е задържан заради хвърлена бутилка срещу полицейски служител.  Камера на bTV бе счупена от участник в шествието, който бит е и операторът на телевизията Иван Филчев.

Първоначално полицията успя да пусне движението, но впоследствие протестиращите превзеха отново пътното платно. Протестът продължава, а демонстрантите скандират "Искаме природа, не искаме бетон!", "Витоша!" и използват не особено ласкави определения за полицаите. Чува се още "Оставка!", а хората лягат по пътното платно, за да не пуснат автомобилите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase