За 64% от анкетираните мръсният въздух е проблем №1. Снимка: архив, Булфото
fallback

Замърсеният въздух е най-големия екологичен проблем в страната, съобщи Мира Янова от МБМД, представяйки
резултатите от представително социологическо изследване на тема "Екологичната култура на българина". Този проблем са откроили 64 % от запитаните.

Като други остри екологични проблеми се определят нерегламентираните сметища - 54 на сто, липсата на чистота в
градовете - 45 на сто, застрашеният горски фонд - 38% и липсата на пречистване на отпадъчните води в големите градове и курорти - 38 на сто.

На общинско ниво хората открояват на първо място замърсения въздух - 44 на сто, лошото качество на питейната вода - 40 на сто, недоброто почистване на улиците - 29% и занемарените зелени площи и междублокови пространства - 29 на сто.

8 от 10 българи пък те събират отпадъците си разделно, сочат данните от изследването. Причините, които посочват, са липсата на организирано разделно събиране, недостатъчните съдове за разделно събиране и липсата на разделно извозване.

"Изпълнителната власт все още не е направила необходимото, за да използва този обществен ресурс", коментира Янова.

Според 81 на сто от анкетираните от гражданите зависи да живеем в чиста и подредена околна среда. Около 88 на сто одобряват окончателно преустановяване на използването на полиетиленовите торбички във всички търговски обекти и замяната им с торби за многократна употреба или биоразградими.

Около 87 на сто одобряват въвеждането на общественополезен труд при нарушаване на разпоредбите на обществения ред. Солидната глоба е най-доброто наказание за нарушителите според 43 на сто от запитаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 11 години

Точно така, 65-ти, и ТРОТОАРИТЕ. Мият улиците 2 пъти в годината най-много, а тротоарите оставят. Трябва да се асфалтират и тротоарите, да се оправят бордюрите на градинките, да се сложат бетонни скари там, където така или иначе паркират колите, за да не разнасят кал през мокрите сезони. Да се глобяват строители, които развалят тротоара за да минат колите им, и после на две - на три сложат 5 незазидани плочки и си измият ръцете. Контрол и глоби трябват всекидневно.

56

Анонимен

преди 11 години

Основните причини за мръсният въздух в БГ в момента не са колите или заводите, а мръсотията сама по себе си - прахта, пепелта, пясъка и строителните отпадъци. Забелязали ли сте как на много места разпръскания пясък през зимата остава цяла година, и така се трупа с години? Според мен трябва някак си да се изсмуква с машини цялата пепел от улиците и тротоарите, и тогава ще има осезаема разлика.

55

Анонимен

преди 11 години

Как да ги изхвърлям разделно,като на моята улица няма такива кофи?

fallback