Съоръженията били опасни при силен трус. Снимка: архив, Булфото
fallback

Никой не може да гарантира дали утре няма да падне някои мост при силно земетресение. Това заяви пред bTV директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

"Повечето мостове в България са строени през 70-те години, когато са били проектирани да издържат до 6 степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник", поясни Лазар Лазаров.

"При изграждането на мостове днес се изчисляват да издържат до 9 по същата скала", допълни той.

По думите му още през 2007 година има доклад, в който се казва, че много от съоръженията са в аварийно състояние. Те били най-опасни при земетресения.

Oще по темата
"Ако започнем процедурите сега, след година и половина ще имаме нови съоръжения. А парите, които ще се дадат за ремонти, ще са много по-малко от това да се строят нови мостове", смята Лазаров.

По думите му добре е процедурите да започнат веднага, за да не се губи време и да ни изненада зимата.

В парламента днес ще бъде обсъдена декларация за спешни ремонти на опасните мостове и съоражения по автомагистралите „Тракия" и "Хемус". Вчера премиерът Бойко Борисов лично отиде в парламента и разговаря с политическите партии, за да търси подкрепа.

В документа депутатите призовават Министерски съвет да предприеме незабавен ремонт на републиканската пътна мрежа и да изработи многогодишна програма за наблюдение и възстановяване на пътищата. За целта трябва да бъдат предвидени пари както в бюджета за следващата година, така и в 3-годишната фискална рамка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Радина

преди 11 години

9 по скалата? Тези луди ли са? А виждали ли са Беленския мост? (Бяла, Русенско) Няма по калпаво ремонтиран мост. Така си личи, че са пестили и са си прибрали парите. Не можели да гарантират.. Нали за това са инженерите. Страх ги е да си отворят устата обаче, понеже мостовете не са толкова здрави колкото би трябвало да са...

35

Анонимен

преди 11 години

Абе не знам кой е виновен и кой не, обаче вчера бях потресена от изказването на БСП че няма да обсъждат нищо /в това число и мерките за поправки на мостове/, докато Цецо не им се извини. Бааах, /извинете/, но не знаех че отговорните партии поставят накърненото си самолюбие пред сигурността на народа. Но какво знам аз, все пак не съм политик....Сега да благодаря на Цецо, че им се извини, че да минаваме по-безопасничко по мостовете. Айде извинете и от мене....

34

любопитен

преди 11 години

Другари , аз имах конкретен въпрос: Какво направи Станишев през 2007г? И понеже сте неспасяеми чугунини глави ще ви отговоря: Направиха схема с "Батко и Братко" как да откраднат парите без да ги интересува дали някой от вас ще катастрофира на някой мост. Понеже много говорите Б.Борисов веднага започна да действа.

fallback