Снимка: архив, Reuters

България е една от европейските страни, в които най-много деца живеят в лишение и бедност, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Франс прес.

В доклада се измерват два вида бедност в най-напредналите световни икономики - лишенията на децата и относителната бедност. Данните в доклада са от 2009 г. и не вземат предвид икономическата криза.

Първият критерий за съпоставка е индекс на лишение, който измерва процента деца без достъп до поне 2 от 14 неща, смятани за нормални, например хранене три пъти на ден или пресни плодове и зеленчуци всеки ден.

Сред разгледаните 31 европейски страни около 15 процента от децата са лишени от поне два от тези необходими елементи.

Най-голямо е лишението сред децата в Румъния - 70 процента, следвана от България (50 процента) и Португалия (27 процента).

В най-добро положение по този показател са децата в скандинавските страни, където под 3 процента от децата страдат от лишения при храненето.

Сред 14-те най-богати страни две имат над 10 процента деца в подобни лишения - Франция (10,1 процента) и Италия (13,3 процента).

Вторият критерий е относителната бедност или процентът деца, които живеят в домакинства, чиито налични доходи спрямо числеността и състава на семейството са под 50 процента от средния доход в страната, в която живеят.

Скандинавските страни и Холандия са в най-добро положение по този показател - там около 7 процента от децата живеят в условия на относителна бедност. На другия полюс са САЩ и Румъния, където над 20 процента от децата са относително бедни.

"Съпоставката между сходни страни показва, че правителствената политика може да има голямо отражение върху живота на децата", смята УНИЦЕФ. Например Дания и Швеция имат по-ниски равнища на лишение на децата от Белгия и Германия, въпреки че тези четири страни имат сходни равнища на икономическо развитие и на доходи на човек от населението, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase