Шествието във Варна. Снимка: Reuters
fallback

С тържествен молебен днес започнаха тържествата за 24 май в столицата. „Днес е ден на духовността, културата и науката, ден на хората, които ни дават българската самоопределеност“, заявиха ораторите на тържествена церемония пред Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" под звуците на химна "Върви, народе възродени", както и "Многая лета".

„Благодаря на Бога, че можем да честваме този ден“, каза в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова и призова да говорим и да слушаме младите хора. „Днес поднасяме почит и уважение към първоучителите, Светите братя Кирил и Методий“, каза още Фандъкова.

Инвестициите в образованието, културата и науката са не само грижа за запазване на нашия дух, но и мощен фактор за развитието на икономиката и подобряването на живота на хората – обясни кметът на столицата в словото си. Тя се обърна към учителите с призива никога да не се примиряват с посредствеността.

„Гордея се, че днес мога да бъда заедно с вас и да кажа, че делото на Кирил и Методий е част от общокултурното дело на света“, каза и вицепрезидентът Маргарита Попова. Вицепрезидентът Маргарита Попова посочи, че кирилската азбука е част от световното културно наследство. Тя призова на днешния ден да помислим и за нашите сънародници в чужбина.

На тържеството присъстват неколкостотин ученици, участници в шествието за Деня на българската просвета и култура 24 май, гости, граждани на София.

Стотици ученици и учители, представители на всички пловдивски учебни заведения и дейци на културата участваха в празничното шествие в Пловдив. По традиция шествието започна след поклонение пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред едноименната гимназия. Това е най-старото училище в България и в него по инициатива на Найден Геров на 11 май 2011 г. се честват за първи път Светите братя Кирил и Методий. Отслужен бе и тържествен молебен от Пловдивския митрополит Николай и свещеници.

С тържествени шествия празникът бе почетен и в Стара Загора, Варна, Велико Търново, Бургас и други градове в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Нина

преди 11 години

Честит празник!

79

НФСБ

преди 11 години

Ако не е било турското робство, сега България да е 100 млн. и да управлява цяла Европа, а на изток да граничим с най-старата християнска държава - Армения. Османците да са 200 хил. феса, населяващи тупрака на Диарбекир и живеещи в землянки.Кирил и Методий да са по-известни от Аристотел, Лутер, Шекспир и Меси, взети заедно!

78

Dnewnik

преди 11 години

Горният ми пост е молба към Анонимен!

fallback