Най-много сигнали е имало за паднали мазилки. Снимка: Impact press group

Над 1500 служители на МВР са се включили в извънредните действия след земетресението в областите София и Перник, съобщих от вътрешното министерство.

За времето от 03.00 часа до 07.00 часа на тел. 112 са регистрирани 1845 сигнала за произшествия. Общият брой на обажданията към спешния телефон е бил 5460.

Още по темата

Земетресението беше усетено около 03.00 часа през нощта. Епицентърът беше на 9 километра от Перник, а магнитудът на труса беше между 5.8 и 5.9 по скалата на Рихтер.

Четири минути след като земетресението е регистрирано, по разпореждане на главния секретар на МВР Калин Георгиев, екипите на МВР са започнали обхождане на районите, пострадали от бедствието.

Сформирани са били и резервни екипи, които да се включат в действията при необходимост.

До 14 часа са посетени 540 обекта, за които е имало сигнали, че са пострадали при бедствието.

Най-често съобщенията са били за напукани стени, паднали комини и керемиди, трошаща се мазилка. Огнеборците и спасителите са оказали помощ при евакуирането на възрастни и трудноподвижни хора.

На територията на областите София и Перник са работили 74 автопатрула с 680 полицаи, 75 единици техника с 830 пожарникари и спасители.

На изходните пунктове и на основни кръстовища са били разположени екипи, които да оказват помощ и съдействие на нуждаещи се граждани.

Изпратени са полицейски екипи и екипи на пожарната за проверка на стените на големите язовири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase