Зрелостниците се потиха върху Иван Вазов. Снимка: БТА
fallback

"От здравия разум до поетическото безумие" е темата на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), по която днес около 65 000 зрелостници писаха аргументативен текст - интерпретативно съчинение или есе, по романа "Под игото" от Иван Вазов. Това съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

За първи път днес държавният зрелостен изпит по БЕЛ за 12-и клас и националното външно оценяване по предмета в седми клас са в един ден.

Заради мерки за сигурност в 9.00 ч. в образователното министерство зам.-министър Милена Дамянова и министър Сергей Игнатов съобщиха само, че учениците от 12-и клас ще решават на матурата по БЕЛ тест от 41 задачи.

Oще по темата

За последната от тях - 41-ва задача, за написването на съчинение или есе, първоначално бяха съобщени само авторът и произведението - романът "Под игото" от Иван Вазов.

Конкретната формулировка на темата за матурата по БЕЛ и за преразказа от националното външно оценяване за седми клас бяха обявени в 12.00 ч.

Седмокласниците писаха по изпитен вариант "2", изтеглен от журналист чрез жребий - от три подготвени варианта за националното външно оценяване.

Учениците трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа "Бабата, която хранеше котките" от Деян Енев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

богданка

преди 11 години

До АнонименАбе, ти *** ли си или да?!!!????@@@@!!!! хахахахаххахахахаххахахахахах

128

.....

преди 11 години

Не се правете на разбирачи.Да,темата не е от най-лесните,но не виждам защо се хващате за това "безумие".Не се има предвид,че авторът е безумен."Безумството" в "Под игото" както и "Пиянството" са метафори на здравия разум,на пробуждането.Аз си написах четири страници и съм си доволна,дано и проверяващите да са доволни ;д Важното е,че се свърши и утре имам баааааааааааааааал !!!! : )))

127

Нечестивец

преди 11 години

Мацката в червено изглежда достатъчно зрелостна ,но не си я представям да се поти върху Вазов.Разликата в годините е непреодолима.

fallback