Затворниците живеят в тежки условия, заяви Иван Петров. Снимка: архив, Булфото
fallback

Надзирателите от затворите започват ефективна стачка. На 10 юни те ще направят протестен митинг пред правосъдното и финансовото министерство. Исканията им са свързани с ниските заплати, условията на труд и недостига на кадри.

Решението за ефективната стачка бе взето на заседание в Пловдив.

Тежкият и сложен труд и ниската мотивация са основните причини за голямото текучество и предстоящите протести.

„Един надзирател получава средно между 500 и 700 лева заплата, а има и остър недостиг на кадри, като един служител охранява между 40 и 200 затворници”, разказа пред Dnes.bg Цветан Михайлов, който работи от дълги години като надзирател.

„Работата е тежка, защото изморява психически, работим дори и когато трябва да почиваме, защото няма достатъчно хора”, обясни надзирателят Стайко Славчев.

Близо 9 милиона лева дължат българските затвори за ток и вода. От синдиката на надзирателите се опасяват от бунтове заради липсата на консумативи.

„Затворниците живеят при екстремни условия и едно спиране на тока например по време на европейското или недостиг на консумативи, може да доведе до ескалация на напрежението”, коментира шефът на синдиката на служителите в затворите Иван Петров.

В системата работят 4000 души, като 2000 от тях са униформени служители.  На 10 юни ще протестират само тези, които не са на смяна.

От правосъдното министерство съобщиха, че се опитват да удовлетворят исканията им, но те опирали до финансовия министър Симеон Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

коректив

преди 11 години

Тия *** /надзирателите/ да си налягат парцалите , че ще заиграе кюскията. Тази *** е събирана от кол и въже . Кой нормален ще се хване да работи в пандиза? Спомнете си колко бяха уволнени за корупция ..............*** !

43

Анонимен

преди 11 години

mnogo tapi xora ima v bg az sam za nadziratelite ne e leko tam da se zanimava s nisko obrazovani xora

42

АЛО ФАШИСТА

преди 11 години

КВО СТАА А

fallback