Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

Прагът за получаването на "тройка" на матурата по български език и литература трябва да се увеличи от 23 на минимум 50 процента, за да покажат зрелостниците поне минимални  знания на този най-важен изпит в живота им. Това заяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България.

Той посочи, че 23% или 23 точки е изискването, което е поставила държавата за получаването на матурата на минималната положителна оценка от 3.00.

Това означава, че с 23% показано знание се получава дипломата за средно образование и това противоречи на всички изпитни теории,  коментира проф. Вълчев.

По думите му матурата трябва да се осъществява според световните стандарти. В изпитната теория минималният процент за оценка "три" е 50, по-добре е 60, но най-добре е 70 процента или това означава, че сегашните "петици" от матурите у нас отговарят на "тройки", заяви проф. Боян Вълчев.

По думите му сега подборът на изпитните задачи и особено скалата на оценяване не отговарят на никакви световни стандарти.

Той каза още, че трябва да има отделен предмет "Български език", защото сега той е механично "закачен" към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език - само за теоретични знания.

Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература, посочи преподавателят.

По думите му е необходимо по двата предмета да има и специализирани учители, които да ги преподават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Без име

преди 11 години

Извинете но вие *** ли сте не стига че въведохте тая *** матура и сега искате за 70 % за троика ,хората имат дипломи но в тая скапана българия няма работа хората бягат от тука вие не сте добри с главите *** такива а тоя *** Боян Вълчев да излезе пред мене така ще го *** че от *** му ще изхвръкне кръв на маика ви в устите да *** *** такива

99

Боян

преди 11 години

Още от древна гърция, философите са обяснвали как поколения след тях затъпяват. Че то ако всички до сега сме прогресивно изоставали интелектуално, цяло чудо си е изобретяването на тоалетното казанче!

98

Анонимен

преди 11 години

да ме извинявате ама "убийствен труден материал" не е точно определение. С прогресивното затъпяване на поколенията, по-добре да е сложен, отколкото да изпростяват допълнително

fallback