БХК ще търси справедливост в ЕСПЧ. Снимка: архив, Булфото
fallback

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в село Стража.

15-годишната Анета умира през 2006 г. от перфорация на стомаха след поглъщането на 5 кг боклуци.

В болницата изваждат от нея 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренови гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да я спаси.

Прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта на детето. Разследвани са само действията на болничния персонал, но не и тези на персонала на дома, допуснал детето да погълне убийствената маса предмети. Изобщо не е установено как се е стигнало до това, недоволстват правозащитниците.

След съвместните проверки на БХК и прокуратурата във всички детски институции - когато прокуратурата обеща да разследва всички детски смърти и да извади наяве фактите за всяка една от тях - БХК атакува постановлението за прекратяване на досъдебното производство за смъртта на Анета, с настояване да се издири как е допуснато детето да си причини това.

През ноември 2011 г. Върховната касационна прокуратура окончателно потвърждава прекратяването, без да отговори на въпроса за отговорността на хората, допуснали детето да се саморазруши по такъв начин, отбелязват от БХК.

Пред Европейския съд по правата на човека правозащитниците ще твърдят, че е нарушено правото на Анета на живот, правото й на свобода от нечовешко/ унизително отнасяне, правото й на личен живот, правото й на ефективно вътрешноправно средство за защита и правото й на свобода от дискриминация.

"Позицията ни е, че ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, които да застанат зад него, нито социалните, нито наказателноправните власти щяха така да пренебрегнат живота му", смятат от БХК. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

4uzdenec

преди 11 години

Drzavata se grizi i finansira mnogo po dobre ***,bezdomni kuceta ot kolkoto decata po domove i decata ot bedni semejstva

30

Анонимен

преди 11 години

държавата се грижи многократно по-добре за затворниците, отколкото за децата в тези домове

29

тв

преди 11 години

Няма никакво значение кои са и какви са БХК. Ако правораздавателната система е отказала да си свърши работата, държавата ще бъде заслужено осъдена и наказана. Просто така се върви напред - когато не искаш с добро, става с лошо. Това също е "естествен подбор", както се изрази някой по-надолу.

fallback