Десислава Атанасова откри обновеното отделение по анестезия и интензивно лечение в болницата в Свиленград.Снимка: Impact Press Group

Предстоят промени във фонда за трансплантации, обяви във Свиленград министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Като аргумент за решението тя изтъкна драстичното намаляване на броя на трансплантациите за първите няколко месеца на годината.

Според Атанасова промяната вероятно ще бъде "в стила на работа на фонда".

Здравният министър призна, че за изминалите четири месеца от началото на годината са извършени едва четири трансплантации.

По думите на Атанасова основната причина е липсата на донори. Като по-малка причина тя изтъкна "не дотам доброто управление" на фонда.

Извършват се проверки, за да се установят причините за преразхода на болниците над определените им финансови лимити, обяви още министър Атанасова.

По думите й общият размер на преразхода е 9 милиона лева, но „трябва да се провери дали е свързан със свръххоспитализация, дали - с увеличаване на някои от средстватаза клинични пътеки или - с увеличаване на броя на постъпващите пациенти”.

Десислава Атанасова посочи, че за всяко лечебно заведение ще се преценява дали преразходът е в нормалните граници.

"Здравната каса разполага с резерв, който да покрие преразходът на лечебните заведения, ако е бил основателен”, добави Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase