Снимка: Архив Булфото
fallback

НЗОК има излишък от 32 093 000 лева в бюджета си до момента, обяви управителят на касата д-р Пламен Цеков.

Излишъкът е формиран от неизплащане на дейности на определени болници, които не са
извършвали дадени дейности. Очакваме през второто тримесечие да няма такъв излишък, уточни д-р Цеков.

По думите му средствата, събрани от здравноосигурителни вноски към 31 март, са 383 769 000 лв, което е с 0.5 на сто повече от планираните.

„По-голям процент от българите се осигуряват. Данните показват, че в момента има повишена събираемост. В първото тримесечие е изплатено на болниците всичко, което те са заявили“, заяви Цеков.

За първична и специализирана извънболнична помощ са изплатени по-малко средства от предвидените, а за дентална помощ - с 11 на сто повече от заложеното в бюджета. Средствата, изплатени за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични
храни за специални медицински цели също са повече от заложените в бюджета, заяви още Пламен Цеков.

Той увери, че се търси решение на проблем, появил се при договарянето на отстъпките за лекарства, тъй като има фирми, предлагащи лекарства без аналог, но не желаят да се явят на договарянето.

Oще по темата

Средствата за болничната помощ са изплатени в 95 на сто от планираните в бюджета - 315 246 000 лв.

"Касата не е заплащала нищо, което не е било планувано в бюджетите на болниците", обясни д-р Цеков и уточни, че почти всички болници са надвишили бюджетите си.

Чакат се допълнителни справки от лечебните заведения, за да се реши дали ще има корекции в бюджетите на болниците, допълни д-р Цеков.

По думите му, ако има некоректно подадена информация от лечебните заведения, няма да им се плаща. В момента се правят проверки на болниците, които са отчели дейности над лимитите.

Преразходи в болниците са отчетени в Бургас, в София и др, като общият размер за страната е 9 млн.лв.

Самият шеф на НЗОК добави още, че е освободил петима служители и е назначил десет, като за част от тях е имало вакантни места.

В НЗОК е създадена нова дирекция - "Финансов контрол на болнична, извънболнична помощ и аптеки". По думите на д-р Цеков контролът над болниците ще се извършва дори и сред доставчиците, цената на храноден, разликите в отделните болници и др.

"Изчакваме мнението на юристи, за да знаем каква правна възможност имаме за подобен контрол“, уточни д-р Цеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

jamba

преди 11 години

6te ima iako BONUSI za6toto sa si gi zarabotili a za bednia narod koito ne moge da si plati osigurovkite da go ***

25

анонимен

преди 11 години

не може да бъде..и още не са ги лапнали тези пари ли ? интересно

24

до 25

преди 11 години

Не са виновни либерализма и пазарната икономика, а извратеното им прилагане в България. Именно това е проблема в България всички правила и закони се прилагат по възможно най-извратения начин!

fallback