Десислава Атанасова. Снимка: Булфото
fallback

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще предложи допълнение към предложените изменения в Закона за здравното осигуряване, които са публикувани на интернет страницата на министерството.

Целта е да се запази сегашният размер на потребителската такса за преглед при личните лекари и за престой в болница след увеличението на минималната работна заплата от 1 май.

В момента таксата е определена в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) като процент от минималната работна заплата и е съответно 2,70 лв. за преглед и 5,40 лв. за престой в болница.

От днес минималната работна заплата се увеличава от 270 на 290 лева. Това е второто увеличение на минималното възнаграждение за една година след като през септември размерът му се увеличи от 240 на 270 лева.

За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса от 2,70 лв., в постановлението си правителството е предвидило МЗ да извърши промени в съответната нормативна уредба. Това обаче не е било направено от предишното ръководство на здравното министерство.

Именно затова министърът на здравеопазването ще внесе спешно на заседанието на правителството посочените допълнения в ЗЗО, с които потребителската такса и таксата за престой в болница да останат непроменени, съобщават от здравното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

Анонимен

преди 11 години

Минималната заплата скочи, таксата за личните лекари - май немай не АМА ДА!

146

of

преди 11 години

Изкефи ме сутринта по новините на нова тв водещия как се изказа "настигаме албанците по минимална заплата" като ги подминем ще се доближим до румънците.....има ли нужда от коментар?!

145

citat

преди 11 години

Производителността ни е 27% от средноевропейската, заплатите 17% БНП е 45% от средноевропейския, средните ни доходи са 20% от средноевропейските, РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ НА МИНИМАЛНИТЕ И ДЯНКОВ Е ЩАСТЛИВ ОТ ТОВА!!!

fallback