КАТ ще извършва проверки за употреба на алкохол и пътуване без предпазни колани. Снимка: Булфото
fallback

Засилено полицейско присъствие ще има на входно-изходните трасета на столицата и големите градове през празничните дни, съобщиха от МВР.

Целта е да не се допускат задръствания и груби нарушения на правилата за движение, като за целта отново ще бъде въведена специална "зелена вълна", която ще подпомага трафика от и към столицата.

Специално внимание ще бъде отделено на изходите от София към Перник, магистралите "Хемус" и "Тракия", както и по изходните трасета на големите областни центрове.

Освен това ще се извършва строг контрол и по третокласната и общинска пътна мрежа и налагане на санкции на неправоспособни водачи и управляващи МПС след употреба на алкохол, категорични са от КАТ.

По данни на КАТ "Пътна полиция" най-рисковите участъци от републиканската пътна мрежа с концентрация на пътни инциденти са:

международен път Видин - София – Кулата /Е-79/ в района на Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански; Ботевград-Новачене-Мездра; Стара и Нова Загора /при с. Подслон/; Нова Загора-Сливен; София-Бургас в района на „Петолъчката” край Сливен; София-Перник при Владая; Русе-Бяла; пътя София-Плевен-Русе до гр. Луковит, Горни и Долни Дъбник, София-Самоков-Кюстендил Самоков-Дупница и др.

От "Пътна полиция“ подчертават, че за безпроблемното придвижване на жителите и гостите на София на 27 април ще дежурят 60 служители на „Пътна полиция“ – СДВР.

От 13 часа в петък, на 28 април и на 1 май ще бъде отворена "зелена вълна" на някои от най-важните пътни артерии в столицата - Бул.„Цариградско шосе“ – АМ „Тракия“, Бул.“Ситняково“ – „Ботевградско шосе“ – АМ „Хемус, Бул.“Цар Борис III“ – Владая, Бул.“Тодор Александров“ – околовръстен път – АМ „Люлин“, Бул. „Сливница“ – бул. „Европа“ – Милево ханче.

От полицията обявиха още, че през празниците столичните пътни полицаи ще осъществяват засилен контрол на скоростта с мобилни радарни камери, за управление след употреба на алкохол и наркотици, като ще се следи стриктно за неправоспособни водачи, за шофиране без  колани и каски и др.

По време на великденските празници в страната бяха регистрирани 64 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 11 и са ранени 89 души, трима от които са с опасност за живота.

Основните причини за тежките инциденти са превишена скорост и неправилно изпреварване. Голяма част от катастрофите са станали по третокласни и общински пътища.

От КАТ“Пътна полиция“ напомнят на водачите, че санкциите за превишаване на скоростта в населено място са: с 10 км – 20 лв., до 20 км – 50 лв., до 30 км – 100 лв.; до 40 км – 200 лв. и до 50 км – 300 лв.

При превишаване на скоростта с над 50 км санкцията е 350 лв. + 50 лв. за всеки следващи 5 км/час. За водачи на обществен превоз на пътници и превозване на опасни товари тези санкции са завишени.

За управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила глобата е от 300 до 600 лв. и отнемане правото на управление за срок от 2 до 12 месеца за шофьори със стаж до 2 години.

За шофьори със стаж над 2 години глобата е от 200 до 500 лв. и лишаване от право на управление от 1 до 12 месеца. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години.

При концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила наказанието е лишаване от свобода до 1 година. За водач, който откаже да му бъде направена проверка за алкохол или упойващи вещества глобата е от 500 до 1000 лв. и лишаване от право на управление от 12 до 18 месеца.

С глоба от 100 до 300 лв. се наказват лица, които шофират без свидетелство за управление на МПС. С лишаване от свобода до 2 години се наказва този, който управлява МПС в срока на изтърпяване на същото наказание.

С глоба от 50 лв. се санкционират водачи, които преминават на червен светофар; при шофиране в бус-лента без да имат право на това; при неизползване на обезопасителни колани; при използване на мобилен телефон без слушалка.

Проверките ще обхващат и наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

182

АНОНИМЕН

преди 12 години

ГОСПОДА КАТАДЖИИ,МОЖЕТЕ ЛИ ДА ГИ СПРЕТЕ ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ? МОЛЯ ВИ!!!

181

Анонимен

преди 12 години

духайте селатци

180

саздо

преди 12 години

но , моляви недейте така

fallback