Снимка: архив, Булфото
fallback

Общинският съвет в Балчик поиска жителите на града да имат свободен достъп до двореца и ботаническата градина.

Съветниците са изпратили декларация до президента, премиера, министъра на културата и ректора на Софийският университет “Св. Климент Охридски” и плашат с протести, ако искането им не бъде уважено.

Гражданите на Балчик се ползваха от привилегията да влизат безплатно в ботаническата градина, но университетът им я отне. Така местните ще трябва да плащат 10 лева вход, както и гостите на града, за да се разходят в градината на двореца.

Ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев писа до кмета на Балчик Николай
Ангелов, предаде БТА.

В писмото се посочва, че  правото на Софийския университет да получава приходи от имота, който е публична-държавна собственост, е законово регламентирано и няма правно основание за освобождаването на определена категория лица от заплащането на входни билети.

Фактът, че Университетската ботаническа градина е на територията на община Балчик не е достатъчно основание гражданите на града да я посещават безплатно, тъй като това би означавало гражданите на София да имат претенции за безплатно посещение на зоопарка, на всички музеи и театри в столицата, пише проф. Илчев.

От Студентския съвет на Софийския университет също разпространиха декларация до медиите, в която изразяват подкрепата за ректора проф. Иван Илчев.

В декларацията се посочва, че постоянният адрес и местожителство не биха могли да бъдат критерии за преференции при заплащането на входното билетче.

Това е вторият скандал около ботаническата градина и двореца в рамките на малко повече от година. През 2011 г. правителството реши да даде ботаническата градина на Министерството на културата, което предизвика брожение сред студентите и ръководството на Софийския университет.

В крайна сметка СУ получи градината, а сградите останаха под управлението на културното ведомство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Стоян Бешков

преди 11 години

Забравихте, как само преди няколко години имаше билети за българи и за чужденци? Сега пък дискриминация на принцип отседналост? И не е ли нарушение на закона да се иска лична карта е гледат лични данни, защото някай подстрекава друг да иска да стопанисва нещо, от което няма представа! Проблема на Балчик е съсипания Сребърен бряг и голф игрищата в защитените територии, тава са места от нащионална и световна значимост съсипани от мафията! Хора от Балчик, искайте безплатен достъп до голф игрищата!

50

Д-р Стоян Бешков

преди 11 години

Важното в една правова държава е закона, а той е един и същ за всички! По логиката на кмета, защо пък да не го върнем на Румънците или е те да влизат безплатно? А това, че някой е от Балчик, в некакъв случай не значи, че той е строел двореца и то безплатно!!! Тове е честа дискриминация и ако СУ го направи, ще бъде съден и осъденл Аз като съм от София да не би някой да ме пуска гратис по музеите? Или по "логиката" на кмета на Балчик, като съм българин да посещавам безплатно всички музеи и градини

49

Балчик

преди 12 години

ГРАД БАЛЧИК КОЛОНИАЛНО ВЛАДЕНИЕ НА БОТАНИЦИbalchik/grad-balchik-kolonialno-vladenie-na-botanicite

fallback