Снимка: архив, Булфото

Общинският съвет в Балчик поиска жителите на града да имат свободен достъп до двореца и ботаническата градина.

Съветниците са изпратили декларация до президента, премиера, министъра на културата и ректора на Софийският университет “Св. Климент Охридски” и плашат с протести, ако искането им не бъде уважено.

Гражданите на Балчик се ползваха от привилегията да влизат безплатно в ботаническата градина, но университетът им я отне. Така местните ще трябва да плащат 10 лева вход, както и гостите на града, за да се разходят в градината на двореца.

Ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев писа до кмета на Балчик Николай
Ангелов, предаде БТА.

В писмото се посочва, че  правото на Софийския университет да получава приходи от имота, който е публична-държавна собственост, е законово регламентирано и няма правно основание за освобождаването на определена категория лица от заплащането на входни билети.

Фактът, че Университетската ботаническа градина е на територията на община Балчик не е достатъчно основание гражданите на града да я посещават безплатно, тъй като това би означавало гражданите на София да имат претенции за безплатно посещение на зоопарка, на всички музеи и театри в столицата, пише проф. Илчев.

От Студентския съвет на Софийския университет също разпространиха декларация до медиите, в която изразяват подкрепата за ректора проф. Иван Илчев.

В декларацията се посочва, че постоянният адрес и местожителство не биха могли да бъдат критерии за преференции при заплащането на входното билетче.

Това е вторият скандал около ботаническата градина и двореца в рамките на малко повече от година. През 2011 г. правителството реши да даде ботаническата градина на Министерството на културата, което предизвика брожение сред студентите и ръководството на Софийския университет.

В крайна сметка СУ получи градината, а сградите останаха под управлението на културното ведомство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase