Снимка: Булфото
fallback

Осем души от троянското село Гумощник са намерили смъртта си на кораба „Титаник", свидетелстват архивите.

В селото има изграден паметник кенотаф - гроб без тленности. Тази година на Великден в селото бе открита и мраморна плоча в двора на храма.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи службата "Второ Възкресение" в църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в селото, предаде БТА.

"Малкото село и голямата трагедия" - така е нарекла словото си директорката на Музея на занаятите в Троян Елеонора Авджиева. Анка Чакърова - наследник на един от загиналите с парахода, ще припомни за случилото се преди сто години. Ще прозвучат стихотворението "Орисия" и песента "Пуста да остане таз Америка", създадена от народен творец в Троянско.

Според различни източници броят на загиналите на „Титаник" българи е между 38 и 50 човека. Официални данни сочат, че на борда на кораба е имало поне 32 българи, а 14 от тях със сигурност са от Троянско.

Как светът прави бизнес с трагедията четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 12 години

За някои ***, мотаещи се във форума: няма нищо смешно, тези българи са били икономически емигранти или поне гурбетчии. Загинали са, защото подлите англо-сакси е грябвало да оцелеят, да се качат на лодките, затова бедните пътници са били заключени в трюмовете.

10

виц

преди 12 години

*** и българин заедно гледали филма Титаник . *** се разплакал : язък ,виж колко тона желязо потънало тогава ! Българинът не реагирал! *** го попитал,абе не ти ли е мъчно? Абе кво да ми е мъчно ,тогава хората са нямали дебитни карти !

9

Тихомир Томов

преди 12 години

Проучете защо са загинали . Кой е собственика на кораба , какво е целил и как са били отделени с решетка пътниците от източна Европа и дали при тях е имало поне една спасителна лодка !?

fallback