Снимка: архив, Булфото
fallback

След 63 години днес, на Велики Понеделник, в Панагюрище беше официално отпразнувано завръщането на оригинала на Панагюрското златно съкровище.

Експонатът е изложен в специална зала-трезор, построена за случая. Неин спонсор е почетният гражданин на Панагюрище и изпълнителен директор на „Асарел- Медет” АД, д-р инж. Лъчезар Цоцорков.

Оригиналът на златното съкровище ще остане в града за период от един месец, след което ще бъде заменен с негов дубликат.

През този период освен от модерната охранителна система на новия трезор експонатът ще бъде и под постоянното наблюдение на местната полиция.

На тържественото откриване почетни гости бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, която официално преряза лентата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и заместникът му Иво Маринов, както и министърът на културата Вежди Рашидов, който неколкократно повтори, че благодарение на неговия подпис събитието става реалност.

Първи оригинала на съкровището видяха официалните гости. От 14:00 часа експонатът ще бъде достъпен за гражданите на Панагюрище, както и за всеки посетител на града, в продължение на един месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

me

преди 12 години

originalat go prodade Ludmila v Japan, tova shte da e copie na org.?

20

мечо

преди 12 години

незнам за панагюрци,ама за мен тези близо 5 милиона лева,вложени в едно подземие,, никога няма да си върнат себестойността. след 1 месец ще го използват 100% като склад на експонати, които нямат никаква стойност- по-точно архивите на Асарел Медет.

19

Тракиец

преди 12 години

Те такова животно като ГЕРБ няма!Ще си счупят ръцете кой да пререже лентата и да открият - откритото...Световна новина - ГЕРБ откри най-официално Тракийско съкровище с прерязване на лента открито преди 62 години от някакви си братя Диневи. Те това е от днеска започва да тече ново летоброене за Панагюрското златно съкровище - открито от ГЕРБ.Да се готви за откриване Рогозенското съкровище, да приготвят лента, може и Бойко да дойде да го открие.Срам братя тракийци...

fallback