Откритият край Бяла уникален златен пръстен. Снимка: Dnes.bg
fallback

Уникален златен пръстен, представящ ротондата "Анастасис" над Гроба Господен в Йерусалим, е открит при разкопки край Бяла, съобщиха варненските археолози Валери Йотов и Александър Минчев. Находката е датирана от VI век, съобщи БТА. Според учените пръстенът най-вероятно е принадлежал на свещеник.

Това е първият такъв пръстен, открит в църковен комплекс, уточни Йотов. Той припомни, че край Бяла археолозите се натъкнаха на базилика, аязмо и жилище на първосвещеник.

В Европа има твърде малко намерени златни предмети от VI век, допълни Минчев. По думите му причината за това е, че властващият по това време византийски император Юстиниян е забранил производството на такива накити извън Константинопол. Освен това златото се е изземвало от населението. Това показва, че свещеникът, който е живеел край днешна Бяла, е получил пръстена направо от патриарха, посочи Минков.

Към разкопките и находката на варненските археолози вече са проявили интерес много чуждестранни учени. Минков съобщи, че през следващата седмица тук ще пристигне група от 50 римски и ватикански професори и студенти, които ще се запознаят на място с работата на българските си колеги.

Археолозите допълниха, че в момента пръстенът е изложен в Националния исторически музей в София, където ще остане до края на май. После ще бъде изложен във Варна, а най-вероятно ще се съхранява в бъдещия музей на Бяла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Томас

преди 12 години

християнството присъства в България от много векове

16

Ачо

преди 12 години

Пръстена ще го продадат на римски колекционер а в Бяла -(3-4 хилядно градче )ще събира прах една добра реплика.

15

морски

преди 12 години

Пръстена е намерен още 2011 от варненски археолози в гр.Бяла Варненска област. Трябва/ше/ даго покажат днес /велики четвъртък/ по тв ? Какво Русе бълнувате ... хахахахахаПръстена е намерен още 2011 от варненски археолози в гр.Бяла Варненска област. Трябва/ше/ да го покажат днес /велики четвъртък/ по тв ? Какво Русе бълнувате ... хахахахаха

fallback