С първото червено яйце направете кръст на челото на детето. Снимка: Булфото
fallback

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък. Ако обаче не сте успeли, имате втори шанс – на Велика събота.

Първото яйце задължително трябва да е в червено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие.

Следващото яйце отново е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ.

Как ще боядисате останалите яйца е въпрос на вкус и въображение.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Но се пекат на Разпети петък.

Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

До 30

преди 12 години

Всъщност датата си е била една, просто понеже Великден е подвижен празник, католиците и протестантите го изчисляват по друга формула.

22

Анонимен

преди 12 години

"Между другото, щастливеца, който има късмета да ми пожелае христос воскресе на e-mail-а ще бъде блокиран завинаги :)) "Спокойно, никой не иска да ти пише по какъвто и да било повод.

21

ДО 31

преди 12 години

На клавиатурата имаш един бутон, наречен CAPS LOCK.Позаинтересувай се как работи, че тогава давай акъл на другите затова как да мислят. Lamer...

fallback