Протестиращите работници от ОЦК Кърджали. Снимка: БТА

Протестиращи работници от ОЦК Кърджали внесоха декларация в парламента с искания за криминализиране на неплащането на заплати и национализация на предприятието.

"Искаме работниците и служителите да могат сами да обявяват в несъстоятелност предприятието при неизплащане на работни заплати", обясни Иванка Караколева, председател на регионалния съвет на КНСБ - Кърджали, след среща със заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов.

Другото им искане е при обявяване на несъстоятелност, на първо място да бъдат изплащани дължимите работни заплати, а не както сега - първо кредиторите да си получават вземанията.

Още по темата

"Иначе, ако ОЦК Кърджали бъде обявен в несъстоятелност, работниците могат да си излязат с листче хартия от съда, без да получат възнагражденията си", коментира Караколева.

"Знаем, че от сделката с "Горубсо-Мадан" са останали около 15 милиона, които обаче отиват като дължими в негови фирми", посочи Караколева. Тя отбеляза, че част от тези милиони са дължими към ОЦК, но не се плащат заплатите към работниците.

Зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов посочи, че ако е вярно това, което е чул на срещата с работниците от ОЦК-Кърджали, то прокуратурата ще има много работа.

Той отбеляза, че с поведението си собственикът Валентин Захариев обрича един град или на мизерия, или на унищожение.

Анастасов изрази личното си мнение, че държавата трябва да има механизми да наказва такива частни собственици и пое ангажимент да се потърси решение в разговори с другите институции и с ПГ на ГЕРБ.

Според него промени в Наказателния кодекс са крайният етап, защото, ако работодателят влезе в затвора за неплащане на заплати, работниците пак няма да си получат дължимите възнаграждения.

"Лостовете за принуда към тези лица трябва да бъдат други", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase