Парното може да поевтинее от юли, обяви Ангел Семерджиев. Снимка: Булфото

Цената на парното може да се понижи с от 5 до 7 процента, ако се окаже, че от април цената на газа наистина бъде намалена с 11 на сто, обяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той уточни, че в комисията все още няма официална информация от "Булгаргаз" за цените на газа.

Намалението на парното отопление обаче не може да стане по-рано от юли, уточни Семерджиев.

"Ако нямаме резки промени на цените на горивата на световните пазари, тази цена трябва да се запази и до началото на отоплителния сезон от 1 октомври", отбеляза Семерджиев.

Той допълни, че за тези, които предпочитат да им се отчита всеки месец разходът за топлофикация, би трябвало да се даде тази възможност.

"Тези, които предпочитат един път годишно, каквато е практиката в повечето европейски страни, нека да го правят един път годишно", поиска Семерджиев.

Според него обаче едномесечното отчитане е по-добра опция, тъй като се създава доверие на самите клиенти към топлоснабдителната услуга, "тъй като пряко и веднага ще се отразяват промените в количеството топлинна енергия, която ползва един потребител върху неговата сметка".

Семерджиев подчерта, че при сегашното отчитане на края на сезона няма никакви измами, но поради фактът, че през зимните месеци се плаща на прогнозни данни за потребление, се създава усещане "че става нещо нередно“.

"Това се коригира в края на годината, но това усещане вече е затвърдено", допълни председателят на ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase