Мирослав Найденов. Снимка: БТА
fallback

37 неправителствени организации от България и Европа поискаха оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и "липса на контрол по прилагане на актуално законодателство" за бездомните кучета.

Oще по темата

В отворено писмо, адресирано до Найденов, с копие до президента Росен Плевнелиев и столичната кметица Йорданка Фандъкова, НПО-тата настояват министърът да поеме "своята политическа отговорност".

Природозащитниците обвиняват Найденов, че мерките, които предлага за борба с популацията на безстопанствените псета са неефективни и популистки.

Неправителствените организации посочват, че 47% от случаите на кучешка тения в ЕС са установени в България.

Според екоактивистите обаче това се дължи не на голямата популация на кучета в големите градове, а на факта, че Агенцията по безопасност на храните "оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо" в малките населени места.

В отвореното писмо представителите на неправителствените организации обвиняват още, че БАБХ е усвоила огромни суми за регистъра на домашните кучета, който е трябвало да бъде готов през 2008 година, но все още не е влязъл в действие.

Природозащитниците обвиняват Найденов и за това, че не се е съобразил с препоръките на експертите и на Световната здравна организация за справяне с проблема с бездомните кучета.

Екоактивистите допълват, че министърът се опитва да поляризира общественото мнение, за да избегне диалог и анализ на "слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Стамболийски

преди 12 години

Пародия на министър...Да вдига гълъбите!

82

mila34

преди 12 години

Фондацията, според мен, подхожда прекалено първосигнално към проблема, това, което се случва днес по улиците, не е въпрос на отмъщение или остри изказвания. Илюзията им за постоянна конспирация им пречи да видят реално, че в последната седмица се върши толкова работа, колкото не са свършили няколко правителсва преди това. Напълно неестесвено е, когато усилията на министър Мирослав Найденов са толкова очевидни, и мерките, които взема по въпроса са, на сто процента ефективни, да се искат оставки.

81

селянин

преди 12 години

Найденов да се маха от това министерство, не му е мястото в него! Това е най-слабият министър в правителството от 50 години насам...

fallback