Мирослав Найденов. Снимка: БТА

37 неправителствени организации от България и Европа поискаха оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и "липса на контрол по прилагане на актуално законодателство" за бездомните кучета.

Още по темата

В отворено писмо, адресирано до Найденов, с копие до президента Росен Плевнелиев и столичната кметица Йорданка Фандъкова, НПО-тата настояват министърът да поеме "своята политическа отговорност".

Природозащитниците обвиняват Найденов, че мерките, които предлага за борба с популацията на безстопанствените псета са неефективни и популистки.

Неправителствените организации посочват, че 47% от случаите на кучешка тения в ЕС са установени в България.

Според екоактивистите обаче това се дължи не на голямата популация на кучета в големите градове, а на факта, че Агенцията по безопасност на храните "оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо" в малките населени места.

В отвореното писмо представителите на неправителствените организации обвиняват още, че БАБХ е усвоила огромни суми за регистъра на домашните кучета, който е трябвало да бъде готов през 2008 година, но все още не е влязъл в действие.

Природозащитниците обвиняват Найденов и за това, че не се е съобразил с препоръките на експертите и на Световната здравна организация за справяне с проблема с бездомните кучета.

Екоактивистите допълват, че министърът се опитва да поляризира общественото мнение, за да избегне диалог и анализ на "слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase