Снимка: архив, Булфото
fallback

Няма да се извършва безпричинно избиване на кучета. Тези, които са болни и агресивни, ще бъдат евтаназирани, а останалите ще бъдат прибирани в приюти. Това предлага земеделският министър Мирослав Найденов в промените на наредбата за приютите на бездомни кучета.

Ветеринарните власти ще проверяват кои кучета са агресивни или болни. Мястото на кучетата не е на улицата,категоричен е Найденов.

Според него досега неправителствените организации са осиновявали кучетата фиктивно и след това са ги пускали на улицата. Очаквам протести от тяхна страна, но този път трябва да защитим гражданите, затова ще съм непреклонен, отсече Найденов.

С промените в наредбата за приютите на бездомни кучета се въвеждат две допълнителни категории приюти. Първата категория е отворен приют, където няма да има масивна сграда, но ще има индивидуални клетки. Втората категория ще бъде приют за временно настаняване по подобие на депата.

В тях кучетата ще остават до настаняването им в постоянен приют.

Oще по темата
Министерство на земеделието и храните ще предложи промени и в Закона за защита на животните, с които ще бъде премахнат надзорът над безстопанствените кучета. Тези кучета се водят на общините, но надзорът над тях се изпълнява от неправителствените организации. Оказва се, че надзорникът не носи отговорност, когато кучето ухапе някой.

В мое лице природозащитните организации винаги са виждали един диалогичен човек, но този път те трябва да поискат извинение от нахапаните, защото вече има случаи и на починал човек, посочи Найденов.

Обществото трябва да знае, че неправителствените организации не трябва да използват ситуацията за бизнес. Те също са виновни за увеличаването на популацията на безпризорни кучета. Организациите получават средствата за своята дейност от чужбина и оправдават разходите си, като се грижат за кучетата и тяхното хранене. Те са част от създаването на проблема и трябва да участват и в неговото решаване, допълни  министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Taliban BG

преди 12 години

da si vizdal svobodno dvijenie na Ku4eta po ulicite v Germania , ami nema , 6toto ima ZAKON deba i Talibanite vi Balagrski

159

Ангуа

преди 12 години

Пълна забрана за домашно развъждане на кучета, които не участват в киноложки клубове и нямат документи за това. Пълна забрана за продажба на животни в зоо - магазините. Пълна забрана за внос на живи животни от разни борси и прекупвачи. Кучето трябва да е лукс и хората да мечтаят за кученце. Само по този начин ще се реши проблема. Иначе и след избиване на кучетата ще дойдат котките, след избиване на котките, ще дойдат плъховете. Ами не, благодаря.

158

ДО ИСТИНАТА

преди 12 години

"Свирепа банда пребива без причина в София32-годишен мъж се бори за живота си след жесток побой в "Младост"Това вече се случва и ще става по зле!

fallback