Тайнство, но китайско. Снимка: Булфото
fallback

Свещи менте ни пробутват в крайните столични храмове и отдалечените черкви в страната, където рядко стъпва владишки крак и синодален ревизор.

Ментетата са произведени в нелегални работилници от китайци и роми, а за тях не се плаща данък и не се води някаква отчетност.

Фалшификатите са направени от лой, угарки на вощеници и химикали и затова горят кратко и със съскане. Освен това те изпускат отровен пушек, обясняват пред в. "Монитор" от Свещеническия синдикат при КТ "Подкрепа".

След продажбата на един килограм оригинални вощеници, купени по производствени цени за 3.60 лв., в черковната каса влизат 40 лева.

От тях свещениците са задължени да преведат на съответната митрополия 28 лева за заплати и осигуровки, а 12 лева остават за храма.

Приходите от всеки продаден килограм нелегални свещи обаче влиза като чиста печалба в джоба на попа за Великден.

В резултат на тази практика производството на синодалната свещоливница в столичния кв. "Илиянци" рязко намалява с всяка година.

От 400 тона вощеници през 2010 г. през 2011-а тя е произвела едва 300 тона, а от началото на годината досега по-малко от 2 тона, показват синодалните приходно-разходни книги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

анализатор

преди 12 години

Както всичко в България и църквата е в "обятията" на ДС. Някои от архиерейте са масони, рицари тамплиери и други подобни. Старозагорския другар Галактион е един от тях.

51

Djimi

преди 12 години

TIQ POPOVA DONOSNICI NE SE POSVENIXA NARODA SI DA PREDAVAT TA NQKAKVI SVE6TI DREBNA IGRA E TOVA ZA TQX KAKVI GI VARTQT S CARKOVNITE IMOTI SAMO BOG VIJDA ZATOVA OTBLASKVAT MIRQNITE S DOLNITE SI DELA

50

възмутена

преди 12 години

Нищо ново,,, За туй не ходя на църква а си паля в къщи най-oбикновена бяла свещ,,,А Църквата която посещавах попа е комаржия ,,,

fallback