Снимка: Impact Press Group
fallback

Православните християни отбелязват днес Цветница, наричана още Връбница.

Един от най-големите пролетни празници се пада пада в неделята след Лазаровден и е точно седмица преди Великден. Според църквата на този ден е тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим преди еврейската Пасха.

Според обичая сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и носят плодородие.

Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят клонките в домовете си за здраве. Според народните вярвания осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се държи цяла година пред домашната икона.

Около 175 000 са българите, носещи имена на цветя и растения. На всички тях – честито!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

вероучение

преди 12 години

Не пишете подобни глупости като заглавие така извадате вашата неконпетентност и липсата на елементарни познания в православното християнство!Върбовата клонка символизира палмовите клонки с които е посрещнат Исус Христос В Йерусалим.Осветени са се оставяли за да се покаже, че това е християнски дом и че този дом е пречестен и очаква Възкресението! Стига с тези елементарни и безкрайно глупави битово-фолклорни обяснения!Не всичко се обяснява с храната, здравето,чесъна и шарените торби на бабите ви

25

кикиберъ

преди 12 години

По една върбова тояга па впарламента яко върти удри,сучи мама им стара комунисти,атакисти, костовисти,царисти,ислямисти,а на БАТЕ БОЙКО РЪКА ДА МУ ЦЕЛУВАТ.

24

Дедо Йоцо

преди 12 години

*** ни е народеца, затуй си пати от простотията, па сетне друг му е крив! Че празнувайте си баба Марта, тричайте си кучета, колете петли за плодородие и телета за умилостивяване, като древните юдеи, па сетне чекайте спорна година от Господа! Чекайте, има да чекате... Суеверие и Христиенство под един покрив не се погаждат, дедовите, изберете едно от двете и се кланяйте нему! Но ако изберете езичеството, не се пишете христиени сетне, нито се кръщавайте или венчавайте, нито опявайте мъртвите си!

fallback