Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Снимка: Булфото
fallback

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим.

Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 година.

Според българската народна традиция Лазаровден или "Лазарица", "Лазарова събота" е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

На този ден групи от по шест-седем момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото.

Като пеят обредни песни за всеки член от семейството, те възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги даряват с яйца и пари.

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

e

преди 12 години

До: <news***btv.bg>Относно: до BTV-NewsДата: Събота, 2012, Април 7 19:55:18 ЕЕЩЧуйте BTV-NEWS.Знаете ли защо Бог чрез Словото и билията,и Новия Завет нарича "звяр",този който е и на когото се кланят над 2 милиарда души и е нечист бесовски дух с "два агнешки рога" и използвайки Господното име?! Чуйте внимателно !!! Това,което беше премина, и то не спасява,нито помага,а само показва какъв си бил и това е стария ти живот, в които човек бе против Исус със своите си дела..Този Който спасява и помага е само Христос-Новозаветния,но ДНЕШНИЯ,не Някогашния и затова,Той е Който бе,Който е,и Който Иде.И сега Този Който е,повярвайте в Него,но не чрез обряди и ритуали и всевъзможни "творения" на "православие и католицизъм".Защото Господ дойде на земята да разруши делата на Сатана,които се изразяват в обряди,ритуали и ЗАВИСИМОСТТИ !!!!! Затова дойде Исус на земята и онези които се наричаха "фарисей" и "садукеи" Го разпнаха,защото бяха се поклонили на старозаветния "звяр-"овена"".Тези "садукеи" и "фарисеи" са " Овена",а "Гръцкия козел" е "Звяра" описан в Новия Завет и представляван от "православие" и "католицизъм",това са сегашните му два "агнешки рога".И още нещо BTV-News,разбираема е зависимостта ви от прокламиране на това,което правите и сега,но да знаете,че е доста пагубно за всички !!!!! В репортажа си показвате как "Пловдивския Николай " е против ДС-попчетата,но Господ не гледа какъв си бил ,но кой си сега !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Та на кого служат дългобрадите симпатяги сега ???????????????????????? НЕ КАЗА ЛИ Господ СЛЕДНОТО : "И КОЙТО ПРИТУРИ И КОЙТО ОТНЕМЕ ОТ Тази Книга,ЩЕ МУ СЕ ПРИТУРЯТ ЯЗВИТЕ ОПИСАНИ В Нея,И ЩЕ МУ СЕ ОТНЕМЕ ДЕЛЪТ ОТ Дървото на Живота !!!!! КОЙ СЕ ОПИТВА ДА ПРОМЕНИ Господната Истина ,кажете ми ?????

14

силвия

преди 12 години

На Лазаров пеех и танцувах в къщи повече от обичайното . Благодаря на тези, които правеха този празник незабравим за малкото момиче. Пейте и танцувайте българки, здравето и щастието да не излиза от дома ви!

13

До 19

преди 12 години

"Нашият Бог е на небето;прави всичко,което му е угодно.Техните идоли са сребро и злато,направа на човешки ръце.Уста имат но не говорят;Очи имат,но не виждат;Уши имат,но не чуват;Ноздри имат,но не меришат;Ръце имат,но не пипат;Нозе имат,но не ходят;Нито издават глас от гърлото си.Подобни на тях ще станат ония,които ги правят,както и всеки,който уповава на тях." - Псалми 115.3-8

fallback