Ще има ли нов Студентски град?Снимка: Булфото

Има подходящ терен около Лозен за построяването на нов Студентски град чрез средства от оперативните програми или чрез публично-частно партньорство, заяви председателят на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Ваньо Митев, който е и ректор на Медицинския университет в София.

Той ще представи своето предложение на заседанието на Съвета на ректорите, което ще се състои на 5 април в УНСС. Проф. Митев уточни пред БТА, че не е обсъждал предложението със своите колеги в ръководството на Съвета на ректорите.

По думите му главният архитект на София Петър Диков, заедно с други специалисти, трябва да обсъдят къде има и друг подходящ терен за построяването на нов Студентски град.

"Този, който строи, трябва да плати цената на земята, която ще ползва, както и да се установи колко ще струват блоковете за студентските общежития и след колко години ще могат да останат изцяло за държавата или за общината, коментира проф. Ваньо Митев.

Според него Столичната община може да намери и друг подходящ терен, който да е толкова голям, за да побере сегашните 51 блокове с общежитията от Студентския град.

На новия терен може да се построят и още нови блокове чрез публично-частно партньорство, смята председателят на Съвета на ректорите.

Още по темата

"Когато при мен, като ректор на Медицинския университет, идват за сключване на договори за обучение на чужди студенти, първото, за което питат е свързано със студентските общежития", посочи ректорът.

Това е изключително успешен бизнес и много предприемачи биха вложили парите си в такава инвестиция, която гарантира 100 процента, че няма да има загуби, коментира проф. Ваньо Митев.

Той прогнозира, че цените в новите общежития ще са малко по-високи от сегашните, но ще са приемливи в сравнение с цените на квартирите от свободния наем.

На заседанието на Съвета на ректорите в четвъртък ще бъде обсъдена и декларация с мерки за подобряване на обществения ред в Студентския град и в общежитията.

По думите на проф. Митев в нея ще бъде включен и въпросът за вечерния час, "който толкова много уплаши студентите".

Ректорът обясни, че под вечерен час трябва да се разбира, че ако в 22.00 ч. се заключат студентските общежития, на този, който се върне по-късно, трябва да му отвори портиерът на блока.

„Служителят трябва да провери дали съответният студент живее в това общежитие, а ако е във видимо неадекватно състояние, няма да бъде пуснат да влезе", уточни идеята ректорът на Медицинския университет.

Според него купони и шум не трябва да има въобще в студентските общежития, защото те не са място за веселба.

В заключение той обяви, че има само две решения, които могат да решат наболелите въпроси в Студентски град.

Първото е да се закрият всички заведения в Студентски град, "но не виждам как ще стане това, тъй като хората, които ги държат, имат достатъчно мощни лостове", коментира председателят на Съвета на ректорите.
Той добави, че втората мярка е за изграждането на ново студентско градче.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase