Около 9 хиляди са бездомните кучета. Снимка: архив, Булфото
fallback

До 20 април софиянци ще могат онлайн да подават сигнали за популацията на бездомните кучета в столицата на специална страница във Facebook "Карта на бездомните кучета в София".Инициативата е на общинските съветници от НДСВ Любка Качакова и Любомир Дацов.

По техни данни над 9 хиляди са бездомни кучета в София. Предложението е на сайта на "Екоравновесие" да се създаде регистрационна система за кучетата. Идеята е всяко куче да бъде прибирано, заснемано и прегледано и на сайта да му бъде направено досие.

В рамките на месец желаещите ще могат да осиновят кучето, а след изтичането на този срок кучето, ако
никой не го осинови, ще бъде евтаназирано.

Oще по темата
„По този модел ще бъде решен проблемът с големия брой кучета, като в същото време ще се даде шанс на тези животни да намерят дом“, обясни Дацов.

Приютите трябва да бъдат временни, за да осигурят този месец гратисен период за кучетата. По този начин
корупционната схема, създадена около "Екоравновесие", ще бъде разбита и ще бъде даден шанс на животните да си намерят стопани,коментира той.

НДСВ иска и публичен регистър на осиновителите. От партията посочиха, че проблемът е и в това, че много хора пускат кучетата на улицата или ги хранят, като по този начин им създават чувство за собствена територия, която да бранят.

Въпросът трябва да се реши комплексно, коментира Любка Качакова, която тази седмица ще положи клетва като общински съветник в София на мястото на Владимир Каролев, който подаде оставка. Според нея трябва да има и външен контрол на това, което се случва в "Екоравновесие". 

Не кучетата убиват хора, а хорското безхаберие убива хора“, заключи Качакова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

ПЕС-ГЕРБОВ

преди 12 години

Кучетата да са на синджир! Да се разхождат от ведри еко-кучкофили. Глутници от зверове ДА СЕ ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН! ДА ГИ НЯМА НИКОГА в градовете и в селата! За всеки ПЕС в града (БЕЗ ЧИП, ПАСПОРТ И ШОФЬОРСКА КНИЖКА) да глобят и накажат ЕКО-равновесие и ЕКО-министерството. За изхранването на ПЕСОВЕТЕ за се удържат средства само на ЕКОЛОЗИ и ЕКО-кантарджии и ЕКО- тарикати. Песовете да живеят с виетнамци! Да се преработват на колбаси за прасета, пилета, кучета и котки.

100

Вълкодав

преди 12 години

Дайте някакъв линк за тази страница - аз нищо не откривам.

99

Анонимен

преди 12 години

По тая логика логика трябва и карта на изпражненията. Има една рубрика в Дневник, където само снимат паркирали коли; ако почнат да снимат и кучкарите как си облекчават псетата сладко-сладко по централните софийски улици хич няма да е зле, да се видят отстрани как изглеждат.

fallback