Валентин Захариев. Снимка: Булфото
fallback

"Не съм лъжец и не ме е страх от затвора, защото нямам каво да крия. Декларирал съм всичките си имоти, платил съм всичките си данъци, информацията е публична и може да се провери".

Това заяви пред bTV Валентин Захариев, собственик на затъващите финансово предприятия ОЦК-Кърджали и "Горубсо" Мадан.

Той обясни, че зад лошото финансово състояние на двете дружества стоят икономически интерси.

"Има хора, които умишлено дестабилизират работата на ОЦК-то и на Горубсо. Конкретно мога да кажа, че става въпрос за Николай Вълканов, който предстои да вземе концесията за Горубсо.

По-рано беше взел друга мина, която обаче му е трудно да експлоатира, тъй като концесионната дейност е само върху добива, а съоръженията са на Горубсо. Така че той би имал изгода да вземе цялото предприятие", каза Захариев с уговорката, че това е негово предположение.

Oще по темата

То се потвърждавало обаче от факта, че през ноември и декември миналата година, както и през този януари планът за добив в миньорското дружество в Мадан е бил много занижен - изпълнявал се е на малко над 50%.

Но след като през февруари мениджърът е бил сменен, нещата се променили и добивът се вдигнал почти двойно, поясни още собственикът на предприятието, чиито работници доскоро протестираха заради неизплатени заплати.

Според Захариев "скритите" икономическите интереси на трети лица по отношение на ОЦК-Кърджали били всъщност още "по-явни" – в двора на предприятието имало цинкосъдържащи суровини за около 250 млн. долара.

"Борбата е за тях, някой иска да се облагодетелства, това е съвсем нормално", допълни той.

Бизнесменът отрече категорично версията, че той лично е тласкал към фалит фирмите си.

"Това е 100% лъжа. Истината е, че дружествата са на загуба. Как да го източваме ОЦК-то, когато то е 90% наше? Как да искам да фалирам Горубсо, когато сме дали 120 милиона за него? Няма логика", каза Захариев.

Той подчерта, че никога не е подвеждал работниците си като им е обещавал заплати.

"Не съм обещавал пари, а че ще положа максимални усилия да намеря пари за заплати. Тези усилия продължават и сега. Непрекъснато преговаряме с банки. Освен това искам да кажа, че не дължим на работниците в ОЦК и Горубсо по 4 или 6 заплати, както твърдят. Закъснението ни е само с два месеца", каза Валентин Захариев.

По думите му скритите задължения от 12,5 милиона евро на ОЦК-Кърджали, които намериха инвеститорите, изобщо не били скрити.

"Става дума за пари за поръчителство. Има ги в публичния регистър. Всеки който купува нещо, трябва да го провери", коментира в заключение бизнесменът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 12 години

Точно така. На този всичко да му се конфискува и да се даде на мутрата Боко Рапоня или на мутресата му. Изобщо всичко, което не може да се ограби, да се конфискува в полза на слънцето мутра пожарникар заболекар на годината, който ще раздаде на всички заплати от социалниоя фонд.

73

позор

преди 12 години

тоя вместо да му конфискуват всичко и да го обесят,те интервюта му вземат и му търсят мнениета....е тва правителство ли е...е тва държава ли е...НЕ!!!!

72

Анонимен

преди 12 години

Каквото и да говори Захариев, факт е, че от месеци не е изплащал заплати и осигуровки на работниците, и условията на труд, които им е предоставил са по-лоши от тези на робите. Има ясни правила и условия за безопасен труд, и Захариев категорично не ги спазва от години. Задава се въпроса: Защо тези, които следят за условията на труд не са спрели работата в тези мини? Прокуратурата трябва да им потърси отговорност, само корумпирани чиновници може да не санкционират Захариев при тези условия на труд

fallback