Сергей Игнатов вдигна мерника на чалготеките в Студентски град. Снимка: БТА
fallback

Ще дадем предписания на висшите училища да затворят всички заведения в Студентския град, в които одитът на Министерството на образованието констатира, че има големи нарушения, закани се министърът на образованието Сергей Игнатов.

По думите му ако университетите не затворят тези заведения, министерството има възможност да ги санкционира чрез Агенцията за държавна финансова инспекция или чрез Сметната палата.

Одитът на МОМН установи, че в Студентски град в София има 191 заведения и 51 общежития. Висшите училища са отдали под наем 44 имота за нощни заведения и от тях получават допълнителни приходи към бюджетите си.

"Няма вариант министерството да компенсира по някакъв начин висшите училища, ако затворят заведенията за чалга в Студентския град и приходите им от тях, не са 30 процента, а по два процента средно", заяви министър Игнатов.

Заради университетската автономия министърът на образованието не може да реагира, той може да даде само предписания за затваряне на заведения, коментира Игнатов.

Oще по темата

По думите му проблемът е, че университетската автономия, която е академична, е "преминала в неконтролируемост на подобни процеси".

Игнатов изрази категорично мнение, че местата, в които студентите се хранят и спят, трябва да се ръководят от университетите.

"Има минал през Министерския съвет правилник за това как се управлява животът в общежитията и сега се договарям с ректорите режимът в тях да е по-строг", допълни  министър Игнатов.

Попитан за вечерния час в общежитията, Сергей Игнатов отговори, че тази мярка е "нож с две остриета" и ректорите трябва да решат дали да я въведат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 12 години

иска ама няма-това е мутростан

20

Иван

преди 12 години

самите студенти трябва да знаят, с каква цел са създадени университетите, те не са увеселителни заведения в каквито ги превръщат

19

Иван

преди 12 години

не само дискотеките трябва да се затворят , но и общежитията да закрият , да се ограничат местата където се събират *** , а всички знаем че именно в общежитията стават много бели, ако студентите са на квартира и не се събират, извън университета ще е много по-спокойно

fallback