Снимка: архив, Булфото
fallback

„Шокиран съм, че някой може да напише името ми в някакви регистри. Никога не съм имал нищо общо с никакви служби, а нямаше и за какво да имам.

Сега не съм в България, но като се върна, веднага ще прочета кой какво е писал за мен в тези регистри. Любопитно ще ми е. Срещал съм се със стотици хора, вероятно някой някъде надлежно е предавал това, което е чувал от мен. И бих се учудил, ако не е така. Вероятно и днес се случва“.

По този начин Максим Бехар коментира чрез прессъобщение новината, че е бил агент. Името му изплува при проверката на ръководителите и членовете на управителните органи на Религиозната общност на евреите в България. Той е бил вербуван през 1980 година и е сътрудничил на на Второ, Трето и Шесто управление на ДС. Агентурното му име е Димо.

„Никога не съм имал нужда да пиша нещо секретно. Тези, които ме познават, знаят, че винаги съм си казвал мнението публично. И винаги честно и почтено. Ето защо, едно картонче, или както и да се казва, за което не съм и предполагал, че съществува, няма да ме направи по-малко честен, почтен и етичен. Няма да не направи и по-малко професионалист“, продължава съобщението на Бехар.

Той признава, че няма дарбата да бъде агент, въпреки че работи в агенция. Бехар добавя, че има много близки роднини в Израел, за които е бил викан няколко пъти през 80-те години, за да дава показания дали поддържа връзки с тях.

Другите агенти сред еврейската религиозна общност са Йосиф Герон, Марсел Салватор, Роза Бергер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Божидар Божков

преди 9 години

Как пък един агент не взе микрофона и, преди да го обявят, не каза: Да, бе, агент бях, писах едни доноси там, такива бяха времената, съжалявам. Няма такъв. Всички до един отричат, мажат, сучат, все не били, все неправилно ги осветили, все не знаели, все очудени едни такива откъде-накъде ще са агенти. И все се заканват да предприемат мерки. И как един осветен агент пък не се оказа чистач, перач, зидар, а все намазани пехливани.

42

аноним

преди 11 години

Кой ще задължи евреите да ползуват собствените си имена? Та нима "наши" политици нямат по два паспорта - един за Парламента и друг за Кнесета?

41

Барух Ашем

преди 12 години

Бърза справка в масивите на Мосад показва вербуван 1977 група Кидон отдел АЛ оперативен офицер извършил вербовката Ефраим Халеви .

fallback