Повечето родни лекари са готови да стегнат куфарите за чужбина. Снимка: архив, Reuters
fallback

Близо 90% от лекарите в страната не са доволни от реформите в сектора. Това показват предварителните резултати от проучване на международния интернет проект healthgrouper.com.

Само 5% от всички анкетирани лекари са заявили, че са отчасти доволни от реформите в здравеопазването. Нито един от анкетираните не е избрал опцията “много доволен”, а 7,8% от анкетираните нямат мнение.

И лекарите, работещи в държавния сектор, и тези в частния изразяват своето недоволство от реформите в здравеопазването, като разликата в процентите е минимална - 95% в държавните болници и 85% от частните практики.

Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха променили работното си място. От тях 78,6% обмислят да заминат в чужбина, а 16,5% искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор.

Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си.

Данните показват, че 4-5 000 лекари от 35 000, работещи в здравната система у нас, обмислят да заминат в чужбина и биха го направили при първа възможност.

Лекарите, които биха искали да работят в чужбина, обикновено са мъже или жени  на възраст между 36-45 год., със завършена специализация, трудов стаж от 10-15 години, практикуващи в държавна болница, недоволни от ниската заплата, липсата на ясно определени работни правила и без авторитет в обществото.

На въпроса: “Бихте ли препоръчали Вашата професия на по-младите си колеги?’’ 44% са заявили отрицателен отговор и са избрали съответните опции на скалата. 29% заявяват, че въобще не биха препоръчали професията лекар.

В изследването са участвали общо 255 лекари, от 55 населени места в България, представители на 54 различни медицински специалности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 12 години

има някакъв льольло некадърник тука гледам, дето е учил много езици, ама *** за зеле не става, та тоя не искал да работи за 800лв. че и в събота, обаче държи лекарите да работят и събота и неделя, че и нощни за 600

67

ER_Dr

преди 12 години

Гледам някакъв умник пише "усигуровки", ама и той сигурно "вишист", и той смята, че може да се изказва за лекарите, системата и пр. *** да работиш в НЗОК, там търсят напористи неграмотници...

66

777

преди 12 години

СЛЕД 10Г.НАЙ МНОГО БЪЛГАРИЯ,ОСТАВА БЕЗ ЛЕКАРИ.ЧЕСТИТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!!!ПОМИСЛЕТЕ ОТКЪДЕ,ЩЕ СИ ГИ ВНАСЯТЕ.НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА МЛАДИТЕ ,ТЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ ВЪВ ТАЗИ МИЗЕРИЯ И ПРОСТОТИЯ.ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е ВЪВ КЛИНИЧНА СМЪРТ,ПОРАДИ ЛИПСА НА КАДРИ .ВЪПРОС Е НА НЯКОЛКО ГОДИНИ.ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ !!!ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА,, ТОВА, КОЕТО ЧОВЕК САМ СИ НАПРАВИ , НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ И НАЙ ЗЛИЯТ МУ ВРАГ.,,

fallback