През последните дни яйцата удариха 40 ст. бройката. Снимка: БТА

Полша ще достави яйца на българския пазар. Това е казал по телефона на земеделския министър Мирослав Найденов министърът на земеделието и развитието на селските райони на Полша Марек Савицки.

Полският министър е обещал, че веднага ще проведе срещи с местните производители за осигуряване на количества яйца за българския пазар.

Полските стопани ще откликнат на молбата за засилване на доставките към България, е казал Савицки.

Междувременно търговската верига "Лидл" днес обяви пред Найденов, че производители и доставят яйца на 2.80 лв. за 10 броя ст. и ще ги продава с минимална надценка от 1 ст. за бройка. Кутията ще се търгува за 2.90 лв.

Рекордното поскъпване на яйцата у нас - 40 стотинки за брой, накара министъра да поиска производителите да свалят цените.

Още по темата

Найденов се закани, че ако цените не паднат, ще отвори отново българския пазар за полски яйца. 

Производителите първоначално обещаха, че яйцата ще поевтинеят, но после се отметнаха. От търговските вериги обявиха на среща с него, че ще задържат цените на яйцата, защото производителите не ги намаляват.

Според птицевъдите те продават яйцата на 25-28 ст. за брой, но надценките в търговските вериги са около 10-12 ст. Веригите обаче твърдят, че надценката е 10%, което означава между 2 и 4 ст.

Министърът се надява, че в дните преди Великден повечето търговски вериги ще направят промоции, другият вариант за по-евтини яйца е внос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase